IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС назначи Илиана Иванова за еврокомисар

Тя получава ресор иновации, изследвания, култура, образование и младеж

15:40 | 19.09.23 г.
Снимка: БГНЕС/Европейски парламент
Снимка: БГНЕС/Европейски парламент

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е назначил Илиана Иванова за нов еврокомисар.

Назначението е за остатъка от мандата на Европейската комисия, т.е. до 31 октомври 2024 г., след като Мария Габриел подаде оставка, за да се включи в правителството на България.

Илиана Иванова поема ресор иновации, изследвания, култура, образование и младеж от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, посочва се в съобщение на пресслужбата на Съвета на ЕС.

В съответствие с член 246 от Договора за функционирането на Европейския съюз овакантено място на член на Комисията се запълва за остатъка от мандата на институцията от нов член от същата държава. Новият член се назначава от Съвета по общо съгласие с председателя на Комисията след консултация с Европейския парламент, припомнят от Съвета.

Кандидатурата на Илиана Иванова беше одобрена от Фон дер Лайен в края на юни. Европейският парламент я одобри за еврокомисар миналата седмица, след като беше проведено изслушване.

Илиана Иванова беше евродепутат от 2009 до 2012 г. Като член на Парламента тя беше и заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол. От 2013 г. Иванова е член на Европейската сметна палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още