IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка търси начин за справяне с огромната мигрантска вълна в Западното полукълбо

Мигрантската криза увеличава натиска върху Байдън да спре потока от хора, докато надпреварата за президентските избори в САЩ през 2024 г. започва да се разгаря

22:00 | 29.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По данни на граничните служби, средният броят на срещите с лица, които преминават незаконно в САЩ, се е увеличил през септември, като този месец срещите са с 23 500 повече.

През август този брой е бил 25 236 случая, средно по 814 на ден.

Франсиско Гардуньо Янес, комисар от Мексиканската комисия за подпомагане на бежанците, приписва кризата на правителството на САЩ, като заявява, че тя вече се отразява на икономическите и социалните аспекти на този граничен регион.

"Проблемът не е в нас. Проблемът е в САЩ (...). Назначенията в посолството и консулството на САЩ са насрочени за две години напред, което е бюрокрация, по-тромава дори от слон", изрази мнение той в петък в Сиудад Хуарес.

Бизнесът също изрази загриженост, тъй като през седмицата не можаха да бъдат изнесени зад граница блокираните товари на стойност над 500 млн. долара.

Само на 22-ри вечерта опашка от товарни автомобили от поне 8 км. все още чакаше пред международния пропускателен пункт Сарагоса-Ислета, за да влезе в Ел Пасо, Тексас.

Кризата с мигрантите се отрази и на столицата Мексико. Миграционна вълна достигна мегаполиса, където стотици чужденци се настаниха в приюти и лагери по улиците, докато чакат възможност да преминат в Съединените щати.

На площад "Джордано Бруно", в централния квартал Хуарес, семейства мигранти спят и чакат среща с мексиканските власти, за да уредят имиграционния си статут. Те са предимно от Хаити и Централна Америка.

Някои от тях вече са разпънали брезенти и са използвали парчета дърво, за да създадат лагер между улиците "Рим" и "Милано", където пребивават поне 100 души.

Сред тях е и Клодо, хаитянин, пристигнал в мексиканската столица преди две седмици с последната вълна мигранти.

Той обаче е започнал своята одисея преди повече от два месеца и половина, придружен от съпругата си и двете си деца на възраст под три години.

Клодо споделя, че все още не е получил помощ от нито един орган. Все пак са намерили място за спане, макар че той споменава, че могат да останат само за определено време, а след това са на улицата без храна и вода.

Клодо изрази съжаление, че трябва да чакат дълго за срещи с властите, тъй като Мексиканската комисия за бежанците ще го приеме едва след месец - на 24 октомври.

Но разходите продължават да се увеличават и те дори трябва да плащат, за да отидат до тоалетната.

"Много е трудно, но нямаме друг изход (...) търсим бъдеще, което да е с по-добри перспективи за децата", казва той, визирайки перспективата за бъдеще в Съединените щати.

Въпреки че ситуацията обикновено се ограничава до граничните градове, в столицата има блокирани мигранти като Пол, който също е от Хаити и чиято среща с представители на Мексиканската комисия за подпомагане на бежанците е на 24 октомври.

Подобно на Клодо, той ще чака на улицата, за да получи разрешение за влизане в САЩ. Той посочва, че времето за чакане става все по-дълго и в двете страни.

Друго семейство е това на Персида Ромеро, която пътува със седем възрастни и четирима непълнолетни от Хондурас. Ромеро смята за жалко, че никъде няма помощ и че им е отказан достъп до транспорт, за да пътуват през Мексико. Тя споменава, че са платили до 1000 песос на човек (около 57 щатски долара) за автобусни билети.

"Истината е, че тези пътища са трудни, но като цяло имиграционните власти са тези, които ни карат да страдаме", добавя тя.

Персида казва, че ядат само по едно ядене дневно, докато се грижат за болно момиче, което е настанено в спешното отделение на болница в столицата.

"Настанени сме в дома за мигранти в Куаухтемок, дават ни храна и засега сме тук. Не искаме да поемаме повече рискове, защото законите са ясни. Чакаме определяне на статута ни, това ни е целта", казва тя.

Тя посочи, че са станали свидетели на случаи като грабежи и злоупотреба с власт.

Мигрантската криза увеличава натиска върху администрацията на Байдън да спре потока от хора, тъй като надпреварата за президентските избори в САЩ през 2024 г. започва да се разгаря.

През май Байдън въведе нова политика за възпиране на незаконното преминаване на границата, включително депортиране на мигранти и забрана за повторно влизане в страната за срок от пет години, тъй като администрацията му се бори с рекордно високата миграция.

Експертите твърдят, че САЩ нямат капацитет да задържат мигрантите и обработват документите им на границата, което често прави невъзможно за администрацията да изпълнява строгите наказания, които обяви през май.

В резултат на това някои незаконно преминали лица, търсещи убежище, биват освобождавани в САЩ с бъдеща дата за съдебно заседание, вместо да бъдат депортирани, превръщайки се по този начин в успешни примери за мигрантите, които все още са на път.

Прекомерният натиск по границата наскоро принуди Вашингтон да промени миграционната си политика. САЩ ще се стремят да презаселят до 50 000 бежанци от Латинска Америка и Карибския басейн през следващите 12 месеца, според вътрешни правителствени бележки, получени от CBS. Това е част от плана на администрацията на Байдън да приеме до 125 000 души, бягащи от насилие по света през 2024 финансова година.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
защо хората се спасяват/мигрират от държави , в които рассийката е въдворявала мир ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още