IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Никой няма полза Западните Балкани да се отдалечат от ЕС

На неформална среща в Гранада европейските лидери обсъдиха Украйна, миграцията и разширяването на ЕС

22:07 | 06.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Страните от Западните Балкани имат бъдеще в ЕС, но ако не бъде ясно показано как ще бъде реализирано, те могат да потърсят друг път на развитие и никой няма полза от това, заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти след края на неформалния Европейски съвет в Гранада.

Една от темите на форума беше разширяването на ЕС. В своята декларация лидерите на общността написаха, че разширяването е геостратегическа инвестиция в мир, сигурност, стабилност и просперитет, както и двигател за подобряване на икономическите и социални условия на европейските граждани, намаляване на различията между държавите и трябва да насърчава ценностите, на които се основава ЕС.

В документа от ЕС препоръчват на  кандидатите за членство трябва да увеличат усилията си за реформи, особено в областта на върховенството на закона, в съответствие с основания на заслугите характер на процеса на присъединяване и с помощта на ЕС.

България очаква Северна Македония да изпълни своите ангажименти, поети през 2022 година, отбеляза още Денков, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет. Той посочи, че един от тях е включването на българите като "държавотворен народ" в Конституцията на страната.

В своята декларация ЕС изрази и своята дългосрочна подкрепа за Украйна.

На Европейския съвет горещо е дисткутирана темата за миграцията, предават световните агенции. Според Ройтерс Полша и Унгария са критикували усилията на ЕС за прокара нов закон за миграцията. "Полша не е съгласна да позволи на друг да обзаведе дома ни", коментира полският премиер Матеуш Моравецки. ЕС наказва всички държави, които отказват да приемат бежанци, идващи от Африка и Близкия изток, отбеляза още той.

Двете държави не могат да блокират миграционния пакт, а и критики ми са по-скоро протоколни, отбелязва агенцията. Досега в ЕС са регистрирани 250 хил. мигранти, което е много под нивото от 2015 година, когато в общността влязоха повече от 1 млн. бежанци.

Три държави - Италия, Испания и Германия, изразиха своите опасения за ръстта на незаконната миграция, което е чувствителна тема в Германия преди местните избори на 8 октомври. Канцлерът Олаф Шолц критикува останалите държави в ЕС, които остават мигрантите да преминат през територията им и да стигнат до Германия без да ги регистрират правилно преди това.

"Трябва да разграничим легалната от нелегалната миграция, желаните мигранти от тези, които търсят социални помощи и не искат да се интегрират в Европа", отбеляза и българският премиер Николай Денков. Според него около половината от мигрантите през 2023 година са легални и очаквани в държави като Германия, която има нужда от внос на работна ръка.

Той посочи като положителен пример сътрудничеството между ЕС и Турция по отношение на нелегалната миграция: "То помага значително срещу мигрантския натиск върху границите с България и Гърция. Контрастът с африканските държави е много голям".

В Гранада Денков е имал и двустранна среща с френския президент Еманюел Макрон. Двамата са обсъдили общите интереси в сферата на ядрената енергетика. "Вече се знае, че за VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" очакваме гориво, произведено от френска компания. Разчитаме също така на високата експертиза на Франция при изграждането на VІІ и VІІІ реактор“, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Глупости, веднага казвам, че има един много заинтересован западните Балкани да,се отдалечат от ЕС - без изненада - пPaccия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 6 месеца
сороспийДенков & простоКиро & доносниците = марш на Козяк 16 за визи или пътя за островите в Океания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
andy
преди 6 месеца
Какво казва секретарката на Шиши, Смегола Сороспидова?! Много мрънка госпожата и не й се разбира на фъфленето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още