IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борел: Въпросът за миграцията е "разлагаща сила" за ЕС*

Германското правителство изненада Италия, като обеща финансиране на организации, които работят с мигранти в страната, Кипър иска да връща сирийци в безопасни райони на страната им

19:08 | 22.09.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Спасени в средиземно море мигранти пристигат на лодка на бреговата охрана на Италия на о. Лампедуза. Снимка: EPA/CIRO FUSCO
Спасени в средиземно море мигранти пристигат на лодка на бреговата охрана на Италия на о. Лампедуза. Снимка: EPA/CIRO FUSCO

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди, че има риск блокът да се разпадне заради проблема с мигрантите, предава италианската новинарска агенция АНСА.

Миграцията може да бъде "разлагаща сила за Европейския съюз заради дълбоките културни различия между страните и дългосрочната им неспособност да се споразумеят за обща мигрантска политика", казва Борел в публикувано днес интервю за британския вестник Guardian.

"Някои членове на ЕС имат "японски стил": ние не искаме да се смесваме, не искаме мигранти, не искаме да приемаме външни хора. Искаме си нашата чистота", отбелязва Борел. Той подчертава, че точно обратното, Европа има нужда от мигранти, за да противодейства на тенденциите на намаляване на населението.

Европейската комисия междувременно съобщи днес, че отпуска на Тунис 127 млн. евро в съответствие с подписания от ЕС и северноафриканската държава меморандум за разбирателство в областта на миграцията.

Пакетът включва помощ в размер на 67 млн. евро за борба с трафика на хора. Тези пари ще бъдат предоставени през следващите дни по линия на тясното сътрудничество с Тунис в борбата срещу мрежите за нелегален трафик, обяви говорителката на Европейската комисия Ана Писонеро.

Тя уточни, че останалите 60 млн. евро ще бъдат отпуснати под формата на бюджетна подкрепа.

Германското правителство ще финансира неправителствени организации, които работят в подкрепа на мигранти и бежанци, пристигащи в Италия по море, каза днес пред АНСА говорител на германското министерство на външните работи.

Източници от канцеларията на италианския премиер Джорджа Мелони изразиха изненада от това изявление. "Италианското правителство незабавно ще потърси контакт с германските власти за разяснение. Надяваме се, че съобщението не е вярно, тъй като финансиране от Германия на дейности на неправителствени организации на територията на Италия би било сериозна аномалия", казва един от цитираните източници.

Броят на мигрантите, пристигнали по море в Итабия, се увеличи тази година със 100 процента до 132 832, сочат данни на министерството на вътрешните работи. Общо 1599 мигранти и бежанци са загинали или изчезнали в централната част на Средиземно море от началото на годината, според службата на върховния комисар на ООН за бежанците.

Няколко кораба на германски неправителствени организации търсят и спасавят хора в района, отбелязва АНСА.

Междувременно Кипър официално призова ЕС да преоцени кои райони на Сирия могат да бъдат обявени за безопасни и свободни от въоръжен конфликт, така че сирийските мигранти  да могат да бъдат репатрирани там, съобщава АП, като се позовава на кипърските власти.

Министърът на вътрешните работи на Кипър Константинос Йоану беше единственият официален представител, който повдигна въпроса по време на неофициалната среща през юли с колегите си от ЕС в Испания. Никоя друга страна от ЕС не е заела официална позиция за преоценката на безопасните зони, посочват от вътрешното министерство на страната за Асошиейтед прес.

Кипър подема идеята за преоценка, защото близостта му до Сирия го превърна в основна дестинация за сирийски мигранти. Етнически разделеният Кипър с население от близо един милион души в южната част на острова, контролирана от международно признатото правителство, където мигрантите търсят убежище, казва, че мигрантите сега съставляват 6 процента от населението му - много повече от средното за другите страни от ЕС.

През последните 12 години разкъсваната от война Сирия е определяна като несигурна страна, в която безразборното насилие представлява реален риск за безопасността на нейните граждани. Заплахата ги прави подходящи за статут на международна закрила, който им позволява да живеят и работят в трети страни.

Правителството на Кипър предлага на ЕС да преразгледа дали условията на място в Сирия - или в части от страната - са се променили достатъчно, за да могат сирийците да бъдат безопасно репатрирани. Практическите аспекти на това как ще се осъществят тези връщания могат да бъдат решени по-късно. Една от възможностите би била да започне репатриране на сирийци, които идват от обявените за безопасни зони, заявява кипърското министерство.

Около 40 процента от 7369 мигранти, подали молби за убежище в Кипър от януари до август 2023 г., са сирийци.

(БТА)

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 7 месеца
Хайде да заравят трупа на ФЕС, че вече не се търпи от cмpaд!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 7 месеца
Га ядуа кифтета от африкански антилопи ни риваа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
cyclop
преди 7 месеца
Виж снимката - 100% мъже - 100% 20-30 годишни - това не е миграция - това е превземаща армия - събуждайте се, малко остана и всичко ще е необратимо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
cyclop
преди 7 месеца
За Лампедуза ще пишем ли, или не е идеологически устойчиво. Лампедуза е близкото бъдеще на цяла Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
cyclop
преди 7 месеца
Миграцията може да бъде "разлагаща сила за Европейския съюз" заради дълбоките културни различия между страните-приемници и прииждащите необразовани, нежелаещи да се адаптират чужденци, както и дългосрочната им неспособност да се впишат в обществото и да станат полезни и адекватни граждани на държавата, която е направила грешката да ги приеме. Всичко друго е бля-бля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още