IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтините пари може би са лоши за икономиката

По-високите лихви ще доведат до по-справедлива, по-продуктивна и по-устойчива икономика, смята Шийла Беър

07:55 | 13.10.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Шийла Беър. Снимка: Bloomberg
Шийла Беър. Снимка: Bloomberg

Казват, че хубавите неща в живота са безплатни. Това може да е вярно за разходките по плажа или пикниците в парка, но не и за парите, пише за Financial Times Шийла Беър, бивш председател на Федералната корпорация за застраховане на депозитите в САЩ и старши съветник в американския Център за финансова стабилност.

Федералният резерв на САЩ поддържеше заемите почти безплатни близо 14 години в името на стимулирането на икономиката. Този период на „политика на нулеви лихви“ (ZIRP) се характеризираше с вял растеж, повишена пазарна концентрация, ниска производителност и голямо неравенство в богатството. Сега, след като Фед премина към позицията „по-високи лихви за по-дълго“ за борба с инфлацията, икономиката ще трябва болезнено да се нагоди към нарастващата цена на парите. Но курсът трябва да бъде продължен, защото в крайна сметка по-високите ставки ще доведат до по-справедлива, по-продуктивна и по-устойчива икономика, смята Беър.

Теорията зад ZIRP е, че тя повишава потреблението и продуктивните капиталови инвестиции, като прави по-евтини заемите за бизнеса и потребителите. Но теорията не се е доказала на практика. Икономистите трудно намират връзка между ниските лихвени проценти и икономическия растеж. Някои проучвания показват, че по-високите ставки са свързани с по-висок икономически растеж. Това е в съответствие с опита на САЩ.

Вземете годините на „бум“: 1982-1990 г. и 1991-2001 г., когато годишният ръст на брутния вътрешен продукт от 4 процента беше типичен, в сравнение с 2-процентната норма при ZIRP. През повечето от тези години на бум краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти далеч надхвърляха нивата, които виждаме днес. Домакинствата и предприятията въпреки това теглеха заеми. Икономиката жужеше.

Безплатните заеми всъщност могат да подкопаят растежа, като направят икономиката по-малко ефективна. Колкото повече струват парите, толкова по-дисциплинирано е тяхното разпределение. Ако вземането на заем не коства нищо, парите се вливат във всякакви непродуктивни употреби. Те се насочват към необуздани спекулации, онагледени от манията по криптото и меме акциите (придобилите популярност в социалните мрежи – бел. прев.) Парите отиват в зомби компании от безразборни инвеститори, търсещи някаква прилична доходност. Те вредят на конкуренцията, като подхранват концентрациите.

Изследванията показват, че по-големите компании се възползват непропорционално от по-ниските ставки, които използват, за да извършват придобивания и други инвестиции, които увеличават тяхното пазарно господство. С нарастването на пазарната им мощ те губят стимули да останат гъвкави и конкурентоспособни, тъй като по-малките им конкуренти са далеч назад. Аз съм за енергична борба срещу антиконкурентното поведение, пише авторката, но концентрациите, които толкова тревожат администрацията на Байдън днес, може да имат толкова общо неправомерното корпоративното поведение, колкото и ниските ставки.

Евтините пари също така изострят неравенството в богатството, което е пагубно за икономика като американската, която разчита на потреблението на средната класа, за да процъфтява. Концентрирането на богатството в ръцете на малцина намалява покупателната способност на останалите. ZIRP направи малко за растежа на реалните заплати, но стори чудеса за повишаването на цените на активите, притежавани предимно от богатите. Тя беше особено добра за акциите, тъй като техните очаквани бъдещи печалби станаха много привлекателни на фона на изключително ниската доходност на държавните облигации. Макар че над половината от домакинствата в САЩ пряко или косвено притежават някакви акции, 86% от тях са собственост на най-богатите 10 процента от хората.

Ползите от изключително ниските лихви по ипотечните кредити бяха по-широко споделени, тъй като бумът при цените на жилищата и възможността за рефинансиране обогатиха милиони семейства, които вече притежаваха домове. Но разходите на наемателите също се повишиха, като жилищната инфлация тласна собствеността на дом извън обсега им.

Безплатните пари допринасят за финансова нестабилност и рискуват да създадат кризи, когато инфлацията неизбежно надигне глава и Фед трябва да затяга политиката си. Те насърчават прекомерни нива на заемане, като същевременно стимулират поемането на риск и спекулациите сред инвеститорите, търсещи печалба.

С нарастването на лихвените проценти балоните се спукват, а задлъжнелите кредитополучатели фалират. Дори сигурни, нискодоходни активи губят пазарна стойност. Рискове се натрупват в нерегулирани, непрозрачни ниши на финансовата система. Непубличните фондове претърпяха бурен растеж – сега притежават активи от 21 трилиона долара според Комисията за ценни книжа и борси (SEC) – тъй като обикновено избягващи риска инвеститори, като застрахователни компании и пенсионни фондове, бяха съблазнени от високата доходност, генерирана от техния бизнес модели с голям ливъридж. Но този модел не работи толкова добре, когато парите са скъпи.

Фед разумно прави лихвена пауза, за да даде време на финансовата система да се приспособи. По-високите ставки ще помогнат на икономиката, но финансова криза може да я съсипе. След като преминем през този преход, Федералният резерв трябва фундаментално да преоцени убеждението си, че упоритото преследване на инфлация от 2 процента е добро за икономиката. Всяко ниво на инфлация подкопава реалните заплати, докато безплатните пари подриват производителността и устойчивия растеж. По-добре да изоставим ZIRP завинаги и да разчитаме по-малко на централните банкери да управляват нашите икономики в бъдеще. Историята, изследванията и здравият разум сочат, че ще бъдем по-добрe, завършва Беър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 0
Gna
преди 6 месеца
До: ratten цените на имотите може и да не ги бутнеме, но всичките червеи, които сте се закачили по веригата-брокери, строители, кр. консултанти, банки и прочие се стягайте за гладни времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 6 месеца
До: rattenПрофила ми е само един Ратко .Останалото са спекулации и неистини .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Пазарите се опияниха от подкрепата на централната банка, каза Ел-Ериан. Като се имат предвид ниските лихвени проценти, пазарът вярваше, че централните банки ще бъдат нашите най-добри приятели завинаги, но щом се появи инфлацията, те вече не бяха наши приятели.-Мохамед Ел Ериан -главен икономически съветник в Алианц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
ratten
преди 6 месеца
накаврък айде да не пишеш с няколко профила под статиите.нито цените на имотиту ще бутнеш, нито данъците ще вдигнеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Gna
преди 6 месеца
Доста години ИТ специалистите и като цяло хората с високи доходи буквално плащаха смешни данъци. Добър софт. инженер с 10 000 лв заплата да плаща някви 12-13 % данък, смешна работа. Сега идва времето това да се коригира. В развития свят данъците в най-високия клас доходи са 35-50 %. Понзи схемата много разчита на ИТ сектора ама скоро май май....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Gna
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982 остави само това, вече се чува все повече, че НАТО може да започне да изисква не досегашните 2 % от бвп да се харчи за отбрана а повече. Ако някой не знае ЕС има бвп към 15 трилиона долара, с 1 % до почне да харчи повече за отбрана са си 150 млрд долара годишно. В Бг 1 % са си 1.8 млрд лева. Това откъде ще се вземе? От хората и бизнеса, ето вече все повече се говори за вдигане на макс. осигурителен праг в Бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Вижте справката за последните 20-30-40 години как работят банките ,как работят лихвите за да знаете къде сме и какво предстои -пак ще кажа .най -чсно вижте графиката 2006-2008 година ,Централните банки и Федералния резерв ,и Европейската банка вдигаха ,вдигаха,лихвите и тогава докато ги вдигаха купона течеше ,хората харчеха ,цените летяха ,интересното дойде когато спряха да ги вдигат ,НО не ги и свалиха или да са ги свалили с 0.5 пункта ,чакаха ,чакаха докато високите ставки удариха икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 6 месеца
До: RepomanДа ,де и аз това писах ...никой не вярва ,само че аз вярвам на числата ,акции дето разчитаха на евтиния кредит ,лъксозния сектор,най-богатата компания в Европа -Луи Вютон се срина с над 20%,защото харчовете приключиха ,с имотите ,кредита същата работа ,и още нещо ,това което съм писал е станало,още 2022г. предупредих,а лихвите удрят с 16-18-20 месечно закъснение ,който не знае безработицата вече понадигна главица,и у нас - ЕЦБ,почна миналото лято -14 месеца минаха -веселбата иде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
Gna
преди 6 месеца
До: Repoman няма как да се говори от 2-3 години при положение, че ЕЦБ започна да вдига лихвите миналото лято. В момента основните лихви на ЕЦБ са между 4.5-5 % тръгна от 0, няма как банка да работи на загуба за да поддържа понзи схема и зомби компании. Ако банките не вдигнат лихвите над тези на центр. банка, то те ще фалират. Няма да ти преподавам уроци по банково дело, хвани и прочети малко преди да лъжеш хората тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 13
Repoman
преди 6 месеца
До: Gna, Тази мантра с растящите лихви се изтърка и никой не вярва в нея. Това се говори и набива на хората вече 2-3г. и както виждаш нищо не е е променило с лихвите, няма и да се промени. БГ-то е остров на стабилитет, тук лихвите са ниски, защото всичко е стабилно. Да му мислят в ЕС, там да си вдигат лихвите, ние тук си имаме и ще си имаме ниски лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още