IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли невалидни бюлетини и на балотажа?

Трябва ли да се махнат преференциите, коментират проф. Красимир Калинов, Марио Русинов и Ива Лазарова

13:25 | 02.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор

На втория тур изборите са елементарни – задрасква се едно име от две. Дали ще бъде с машини, или без машини, очаквам да няма проблеми. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи бившият член на Централната избирателна комисия проф. Красимир Калинов.

Марио Русинов от "Обединение за честни избори" смята, че ще се направи всичко възможно, чисто по политически причини, да има машини на балотажа, след като станаха публично известни случаите на скандални видеоклипове от изборната нощ.

Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда е на мнение, че е пропусната възможността да използваме машините в най-трудните избори, когато имаше множество бюлетини.

"Машините щяха да водят избирателите. През април около 60% от хората избраха доброволно да гласуват с машини. Сега изборът е лесен. Избирателите трябва да се ориентират между двама кандидати. В неделния ден станахме свидетели на спорове между комисии и избиратели. Цялата политическа реторика след 2021 г. тече по оста машинно - хартиено гласуване. Ставаме свидетели през последните дни на недоверието и неефективността в организацията", е мнението на Лазарова.

Според проф. Калинов задължително трябва да има сериозен разговор за промените в Изборния кодекс. По думите му никъде в Западна Европа не се отваря законът поне шест месеца преди изборите.

„Трябва да се махнат преференциите. Това е безполезен и вреден елемент, който не решава нищо. Той пренася партийните проблеми на национално равнище“, предлага като решение промяна в Изборния кодекс експертът и напомни, че в чужбина това се прави с вътрешнопартийни избори.

Бившият член на ЦИК потвърди, че секционните избирателни комисии (СИК) „са твърде необучени“ и за пример даде клипове по телевизиите.

Основен проблем се явява неподготвеността на секционните избирателни комисии, съгласи се Марио Русинов. „Явно партиите нямат капацитета да излъчат хора и да ги обучат. Преброителните центрове са вариант“, смята той.

Представителят от "Обединение за честни избори" обаче е категоричен, че преференциите не са вредни. „Те създават проблеми, но те са породени от други културни феномени. За да се върне доверието в изборния процес, е необходимо партиите да седнат на една маса и да си стиснат ръцете. Доверието трябва да дойде от партиите“, посочи Русинов.

Ива Лазарова смята, че институциите трябва да заработят, а партиите трябва да се обединят около това, че са необходими системни решения. „Не трябва да има натиск от работодатели, от публични институции, за да може хората да гласуват по съвест“, очаква тя.

Що се отнася до преференциите, Лазарова посочи, че при тях няма проблем, след като на изборите през април 40% от хората са правили такъв избор. За пример тя даде партии, в които преференциалното гласуване не е на почит, и посочи публичната позиция на ДПС – на последните парламентарни избори 7% от кандидатите са пренаредили листите.  

Кое ще направи изборите честни? Какво ще се промени в трите дни до балотажа? Трябва ли протоколът да е още опростен и да има машини за преброяване? Добър ли е вариантът за видеонаблюдение? Какви качества трябва да притежават хората от СИК?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още