IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли държавата регулации за защита на критичната инфраструктура?

Бизнеси със стратегическо значение за националната сигурност са в ръцете на частни собственици, посочи Бойко Митев

10:08 | 21.11.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До момента няма почти никакви регулации, законови или подзаконови нормативни актове, които да регулират защитата на бизнесите и обектите, които са критични за националната сигурност. Това каза д-р Бойко Митев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация по корпоративна сигурност (БАКС), в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria. Асоциацията има предложение за приемане на закон, който да касае сигурността на критична инфраструктура в България. 

По думите му над 90% от бизнеса в България е в ръцете на частни собственици, включително бизнеси, които са от стратегическо значение за националната сигурност - телекомуникации, информационни технологии, банки, транспорт, спедиция, енергетика. Същевременно липсват лостове държавата да упражни контрол върху частния собственик, когато става въпрос за националната сигурност.

„Поредното предложение, което отправихме към парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност, беше за приемане на специален закон за защита на критичната инфраструктура. Ние считаме, че към момента защитата ѝ не е регулирана в нашата страна и няма по-добър инструмент от това да бъде създаден специален закон, който да регулира защитата на тези обекти“, каза Митев. До момента обаче няма обратна връзка от парламента.

Митев посочи, че в държави в Западна Европа има контрол върху бизнесите със стратегическо значение за националната сигурност.  

Ако бизнес операциите в една компания или обектите, които оперира, са част от критичната инфраструктура на една страна, тогава съответната служба за сигурност има думата при назначаване и определяне на стандартите за сигурност и изискванията към тази компания и те трябва да ги спазват, отбеляза Митев. „Към момента в България няма такова нещо. Единствената наредба, която съществува и тя касае само физическата сигурност, това е Наредбата за банкова сигурност“, каза още той. 

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още