IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще издържи ли „сглобката“ до изборите за Европейския парламент

Какви са отношенията между политическите партньори в управлението на страната ни, коментират политологът Георги Проданов и социологът Юлий Павлов

15:00 | 22.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Хората от „сглобката“ на правителството са принудени да се държат взаимно под контрол и да се проверяват един друг. Това, което виждаме през последната седмица, е продължението именно на тази логика. Всеки в това правителство внимава другият да не успее прекалено много и да не се издъни прекалено много. От една страна, Борисов се опитва да изпреварва събитията и да преписва стабилизиращата роля на ГЕРБ, а от друга страна, правителството в лицето на Денков и на отделните министри се опитва да демонстрира, че се справя, без значение от политическата нестабилност. Този анализ на управлението на страната направи в Bulgaria ON AIR политологът Георги Проданов.

Той смята, че при събитията през последната седмица и покрай липсата на кворум за гласуване вота на недоверие към правителството се измести темата за какво точно е гласуването. „Добрата новина е свързана с това да се изясни това кой работи в МВР, как работи, има ли натиск“, посочи политологът.

Той е категоричен, че залогът е голям, но правителството е обречено да бъде стабилно.

Според социолога Юлий Павлов кой министър на коя партия е акад. Денков ще каже, след като мине ротацията. "В момента той очевидно не желае да каже. И вчера Мария Габриел каза, че няма значение кой от кого е предложен – министрите са общо предложение на двамата. Да не забравяме, че ние вече трета година сме в един режим на чисти избори и политическите партии се държат все едно са в перманентна изборна кампания. Чакат ни още едни избори – европейски. Да се надяваме, че след това театралните изпълнения ще понамалеят", коментира той.

По думите на социолога не е имало никаква заплаха правителството да падне с вота. „ГЕРБ-СДС и ДПС оказаха подкрепа на правителството още при първия вот, който не знам защо решиха да го прегласуват. Те не участваха в гласуването, но това си е подкрепа. За мен остава загадка защо Кирил Петков посред вот иска оставката на един от двамата министри, които са ключови за националната сигурност. Има нещо в тези комуникации, което не е съвсем наред“, подчерта Юлий Павлов.

Той е на мнение, че се пази баланс заради европейските избори. Социологът смята, че трябва да се стигне до механизъм за вземане на решения, дори без да се подписва коалиционно споразумение. „Не е редно да се внася бюджет, без да е съгласуван с партньорите в управлението“, посочи Павлов.

Георги Проданов се съгласи, че между управляващите няма ясни канали на комуникация и не е ясно отношението между партньорите. Той потвърди, че на по-различно ниво има добър синхрон между премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

„Но това, което виждаме публично, е стремеж всеки от партийните лидери да оправдае присъствието си в това правителство. Ако имаме коалиционно споразумение, което да успокои комуникацията, това би било добър подход. Липсата му показва, че това правителство няма никаква цел да управлява, освен самото управление“, категоричен е политологът.

Какво е разпределението на гласовете в подкрепа на правителството? Има ли външен натиск, който да държи управлението? Каква отговорност трябва да понесе професионалното ръководство на МВР заради напрежението около протеста срещу БФС?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още