IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Киселова: Липсата на коалиционно споразумение прави правителството много слабо

Дава се възможност на ГЕРБ да предявява претенции постоянно, каза преподавателят по конституционно право 

17:10 | 20.11.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Неподписването на коалиционно споразумение между управляващите е изначална грешка на ПП-ДБ и затова няма предвидимост в управлението. Липсата му дава възможност на ГЕРБ да предявява претенции постоянно и се създава усещане, че правителството е много слабо. Това каза преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Киселова обърна внимание, че Бойко Борисов и преди предизборната кампания, и по време на нея е намеквал, че очаква да има подписване на споразумение. „Когато няма споразумение, няма предвидимост", каза доц. Киселова.

Миналата седмица вотът на недоверие към правителството в областта на отбраната не беше гласуван втори път заради липсата на кворум. Очаква се прегласуване в сряда.

По този повод доц. Киселова коментира, че процедурите вот на доверие и вот на недоверие винаги са в интерес на правителството. „По тази причина не се гласува веднага след приключване на дебатите, а най-рано 24 часа. През годините ГЕРБ разтягаше процедурата до 36 часа“, припомни конституционалистът.

Очаква се в сряда депутатите да прегласуват проекторешението за вот на недоверие към кабинета „Денков“ "заради неспособността на правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната“.

„Няма да се поддам на извиване на ръце. ГЕРБ и ДПС, които са винаги заедно напоследък, както виждаме, имат всички права да свалят правителството. Нека да го направят“, заяви премиерът Николай Денков, който коментира невъзможността парламентът да събере кворум и за втори пореден ден да не подложи на гласуване вота на недоверие към кабинета. 

Доц. Киселова коментира и ситуацията в Столичния общински съвет, където отново при две гласувания не беше избран председател. По думите ѝ не бива да се пренасят автоматично правилата, по които работи Общинският съвет върху правилата, които са предвидени за конституционно ниво за Народното събрание. „По отношение на Народното събрание изборът на председател е един от задължителните компоненти, докато при Общинския съвет несвикването на заседание на ОС е основание да се отиде на нови избори, а такава опасност няма. Ще се събират няколко пъти", каза преподавателят по конституционно право.

Според нея има вероятност процедурата да се завърти няколко пъти, докато се постигне равновесие.

"За съжаление, това равновесие сега го виждаме като постоянно премерване на сили, преместване на тежестта в парламента. Ако и Общинският съвет се конституира по такъв начин, това ще обрече на много сериозен застой Общинския съвет“, каза експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още