IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна държи американските танкове Abrams в резерв за пролетта

Русия не се отказва от опитите си да обкръжи Авдиевка - населеното място се държи от 2014 г.

08:11 | 24.11.23 г. 18
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През септември Украйна получи 31 танка Abrams от САЩ, но досега анализаторите не са регистрирали участието им в бойните действия, пише Business Insider. Според източници на изданието причината за това е влошаването на времето и вероятно Киев ще ги запази за пролетта или при подобряване на условията. В момента силни дъждове и снегове превърнаха фронтовата линия в кално поле.

Очакванията са, че тежките танкове ще бъдат използвани заедно с бронираните машини Bradley. 

Решението на САЩ да дадат танкове на Украйна създаде т.нар. "танкова коалиция" и насърчи Германия да изпрати своите Leopard 2, които активно се използват от украинците на фронтовата линия до момента. 

Украйна строи нов голям лагер за военнопленници

Украйна изгражда нов голям лагер за военнопленници, съобщи пред обединения новинарски канал говорителят на военното разузнаване на Украйна (ГУР) Андрий Юсов. Местоположението му се държи в тайна, уточни още той.

В страната има няколко места за задържане на пленени във войната руснаци, които са препълнени. Достъп до тях непрекъснато имат представители на Червения кръст. Според украинците около 1/3 от всички пленени са затворници, вербувани за участие в т.нар. "специална военна операция".

От август насам обменът на военнопленници с Русия е спрял, съобщиха украинските власти преди дни пред "Настоящее время". Според украинската позиция руснаците опитват да убедят роднини на пленени военни, че Киев отказва да участва в обмен. "Те използват военнопленниците като още един лост за влияние върху украинците", коментира говорителят на Координационниятщаб за лечение на военнопленници Петро Яценко.

Русия не се отказва от опитите да овладее Авдиевка

"Нямаме достатъчно муниции, но те имат достатъчно хора", разказват украинските защитници на Авдиевка пред военни кореспонденти на The Wall Street Journal. Изданието отбелязва,че превземането на града ще бъде голямата победа на Русия за есента, след като преди месеци след също толкова ожесточена битка успя да изтласка украинците извън Бахмут.

Руските атаки започнаха още в началото на октомври и търпят сериозни поражения, но командването изпраща все повече бойци в това направление. Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 638-я ден от началото на пълномащабната война отчита, че градът остава най-горещата точка на фронта.

Руските военни опитват напредък под прикритието на авиацията, като украинците са отблъснали 20 атаки - около Новокалиново и Первомайски. Руснаците опитват да пресекат линиите за снабдяване на север и на юг на града, който устоява на опитите за превземане още от 2014 година, и да го обкръжат. От ВСУ отбелязват, че засега опитите са неуспешни  

Други направления с тежки боеве и военна авиация остават Купянск и Маринка, подновява се и настъплението на руснаците към Бахмут. В направлението към Лиман за пореден ден няма бойни действия и руснаците се прегрупират. От ВСУ отбелязват още, че удържат позициите си на левия бряг на Днепър и продължават да извършват контрабатарейна битка. От този регион се извършва обстрел към Херсон.

През изминалото денонощие има 64 директни бойни сблъсъка, сочат още данните на ВСУ. Под артилерийския обстрел са повече от 120 населени места около фронтовата линия. Русия не е изпращала бойни дронове над Украйна от сутрешните часове на 22 ноември.

От Министерството на отбраната на Русия обаче съобщават за унищожени 16 дрона през изминалото денонощие - 16 над Крим и 3 над Волгоградска област. В социалните мрежи и опозиционни руски медии отново има съобщения и видеа, показващи горяща подстанция край Москва и населени места без електрозахранване. Официално няма съобщения за подобен инцидент.

Преди ден в социалните мрежи на Русия имаше съобщения за пожар в подстанция в Литкарино, отново на юг край Москва, при която без ток останаха десетина населени места.

ГУР: Руската гражданска авиация е на ръба на колапса

Кибероперация на военното разузнаване на Украйна е дала достъп до данни за гражданския авиационен сектор на Русия. Изводите на управлението сочат, че проблемите там са много и гражданската авиация е на ръба на колапса. Русия изпитва сериозни затруднения с поддържането на самолетите, особено тези, изпълняващи полети по по-далечни дистанции.

За първите 9 месеца например са докладвани 150 случая на технически неизправности на самолети, спрямо 50 за за същия период на 2022 г. Проблеми са двигателите и ходовата част на самолетите и документите показват, че те са системни. Към 70% от ремонтите не са сертифицирани, като Москва се опитва да изпрати част от самолетите, на които се налага ремонт, към Иран.

През октомври 2022 г. Международната агенция за гражданско въздухоплаване (ICAO) изключи Русия от своите членове. Още тогава институцията съобщи за множество нарушения на правилата за безопасност - кражба на дадени на лизинг самолети, както и несертифицирано обслужване на машините и обяви руската авиация за фундаментално опасна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

18
rate up comment 8 rate down comment 3
Alex Silver
преди 5 месеца
Американците се притесниха, че ще настъпи поредната излагация на великото западняшко оръжие и изкомандваха наркоманчето да прибере абрамсите. Щото те горят не по-лошо от леопардите. А пък евреите показаха, че прехвалената меркава е като картонена кутия. Едни нищо и никакви хамазци им натръшкаха над 130 танка за нула време. Великата непобедима меркава, която не беше воювала никъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 13
Импeраторът
преди 5 месеца
До: andy като бягаш от лошия гнил запад към Рашистан, обади ми се, да цепим Uber ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 14
khao
преди 5 месеца
До: andy обърка оппрките бе глууупак! току що потвърди че сте заграбили крим през 2014 .... нато ги готви за война от 81-ва! .... съжалявам колеги, но само недъхави тъъъпаци наемаме за копейки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 8
andy
преди 5 месеца
До: Веск Това го слушаме от 2 години, а БВП на Русия е +2%, докато западн(ал)ите фашисти са около 0 и под нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 8
andy
преди 5 месеца
До: ВескНekaдъpните ФАЩ и пишмян васалите им от ОТАН готвят нацистите на укристан за война от 2014. Просто и едните и другите са нekaдърни и стават само да се бият с хора облечени в *** и чаршафи. Еврейските варвари също са заспали някъде 1970 и ще го ядат големия. Ако не сега то в най-близко бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 15
Веск
преди 5 месеца
До: andyСлед като минат 2.5 години война руската икономика и режим ще забуксуват тотално. Така е ставало винаги. Първа, Втора световни войни. Сега ще е същото. Няма значение колко промит червен руски мозък носиш в чутората си. 1905та има революция след Руско-Японската война. 1917 революция. 1945та няма - САЩ са хранили добре РККА. 5 милиона тона консерви телешко месо е дал Рузвелт. Сега обаче Байдън дава .... санкции. Не се палете безмозъчни ***. Няма да помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 13
Веск
преди 5 месеца
Украинците имаха най-големия завод за ракети в света. Южмаш. Ама го унищожиха. Преди 20 години и повече. Сега се молят за американски и европейски ракети. Просто не са се готвили за война, а и безхаберието им и корупцията явно са на нивото на Русиия и България. Нормално. Само дето струва много животи сега. Москва щеше да е в развалини.. Както и да е. Украйна трябваше да си отстъпва бавно. Северодонецк 50к убити и ранени, Бахмут даже повече, Авдеевка, 2.5-3 год докато се съсипе рашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 10
andy
преди 5 месеца
Ех! Руснаците тъкмо се зарадваха, че укронацистите включиха нов асортимент в менюто - сальодка "Абрамс" и те взеха, че го изтеглиха от пазара. И нова отварачка "Ланцет" с IR и AI са приготвили руснаците, ама ще трябва да чакат чак до пролетта! А до тогава ще трябва да се задоволят с руси укро баби и 18 годишни момченца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 10
andy
преди 5 месеца
Абе, дека се дена Бойчо Воевода?! Липсва ми тоя младеж! Остави момата Делянка сама да пише укронацистките пропагандни бъpkoчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 19
khao
преди 5 месеца
До: 0pk спокойно... има около 5000 руски за тая цел, руснаците се погрижиха... скрап и тор да искаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още