IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънски политици реагират разнопосочно на готовността на Виена да смекчи позицията за Шенген

Продължават преговорите, така че Виена да се произнесе положително и по отношение на сухопътните граници, каза румънски евродепутат

17:35 | 10.12.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Три условия за премахване на контрола по въздушните граници за Румъния очерта австрийският вътрешен министър Герхард Карнер в отговор на запитване на Диджи24.

Първото условие е по-нататъшно укрепване на защитата по външните граници на Европейския съюз, утрояване на присъствието на граничната полиция на Европейския съюз Фронтекс на българо-турската граница и значително увеличение на финансовата подкрепа за охраната на външните граници на България и Румъния. Второто условие е засилен граничен контрол по сухопътните граници между България и Румъния, както и между Румъния и Унгария, а третото условие е поемане на отговорност за нелегално пристигналите в Австрия мигранти.

„Ако тези условия бъдат изпълнени, Австрия може да се съгласи да приеме Румъния във въздушното пространство на Шенген”, се казва в отговора от Виена до Диджи24.

Новината идва часове, след като австрийски медии съобщиха, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. В съобщението, публикувано в неделното издание на вестник "Курир" и в електронното издание в събота вечер на вестник "Клайне цайтунг", цитирани от австрийската осведомителна агенция АПА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. 

“Разчупихме леда с Австрия”, написа в официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук румънският премиер Марчел Чолаку. Той информира, че министърът на вътрешните работи Каталин Предою има мандат да се срещне с министъра на вътрешните работи на Австрия и да завърши преговорите. “След години чакане ще постигнем тази мечта заедно! Румъния заслужава да бъде в Шенген!", подчерта Чолаку. 

Не се забави и реакцията на председателя на Национално-либералната партия Николае Чука. По думите му се очаква решение за присъединяването на Румъния към Шенген в края на годината, когато ще се проведе извънреден съвет по правосъдие и вътрешни работи. 

“Приветстваме изявленията на австрийския министър на вътрешните работи, които доказват гъвкавост в позицията на австрийските партньори. Това, което министър Карнер направи, беше обнадеждаващо публично изявление, в което постави и някои условия, които ще бъдат обсъдени и анализирани в следващия период“, написа Николае Чука в профила си във Фейсбук. Той отдава "евентуалния успех" на усилията на "всички политически сили и държавни институции", но очаква да види резултата от гласуването в Нидерландия, както и дискусиите на ниво вътрешни министри в Словения в понеделник (11 декември).  “Има динамика с по-положителен оттенък, но засега остава в границите на предпазливостта и преговорите“, посочва Чука.

“Нека изчакаме и да оставим отварянето на бутилките с шампанско и цвърченето на кебапчетата на скарата за по-късно“, заяви междувременно евродепутатът Рареш Богдан. Той уточнява, че все още има много важен вот, който България трябва да получи в парламента от Хага и който е отложен до средата на декември. 

“Имаме променена ситуация на ниво нидерландски парламент и решението не може да стигне до извънреден съвет по правосъдие и вътрешни работи без гласуването на нидерландския законодателен орган за България. Глас, който Румъния получи, а България все още няма”, обяснява Рареш Богдан. 

Пред Диджи24 той допълва, че преговорите продължават, така че Виена да се произнесе положително и по отношение на сухопътните граници. По думите му в момента се обсъжда дали решението за Шенген да включва двуетапен календар с отваряне на въздушните граници сега и на сухопътните граници през лятото или есента или евентуално изместване на въздушния календар за 22-23 март.

Евродепутатът Еуджен Томак също коментира темата. Той смята, че "Австрия не прави услуга на Румъния" и че решението за приемането в Шенгенското пространство е европейски проблем, който вече не се отнася само до преките отношения между двете страни. "Нито една държава в Европа не е била поставяна в такова унизително положение, в каквото сме третирани ние и българските ни съседи”, пише Томак в официалния си профил във Фейсбук.

"Днес Румъния има всички шансове да влезе в Шенгенското пространство по въздух. Изискванията на Австрия не са проблем, въпреки че в случая с Румъния не бяха необходими. Очевидно се надяваме за кратко време да покажем, че нашите български партньори, с които продължаваме да сме ангажирани в това начинание, също са подготвени и за влизане по сушата“, коментира евродепутатът Виктор Негреску в социалната мрежа Фейсбук.

По думите му, след гласуването, което предстои скоро в нидерландския парламент за отмяна на ветото за България, следват етапи на преговори и финализиране на текста на решението.

"След почти 13 години чакане най-накрая има промяна, която мнозина смятаха за невъзможна след бедствието, регистрирано преди година", добавя Негреску. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 10.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още