IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяна в Закона за кредитните институции разширява достъпа на МВР до банкова информация

„Гранична полиция“ и дирекция „Вътрешна сигурност“ да имат достъп до информационната система на БНБ, предлага законопроектът

18:23 | 12.01.24 г.
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Проектозакон за допълнение на Закона за кредитните институции предвижда разширяване на достъпа на органи на МВР до електронната информационна система на БНБ за банковите и платежни сметки. Проектът е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации, където становища могат да се подават до 12 февруари.

Промените предвиждат допълнение на разпоредба на чл. 56а, ал. 1, т. 2 от Закона за кредитните институции. В чл. 56а се постановява, че „Българската народна банка създава и поддържа електронна информационна система, съдържаща данни за номерата на банковите сметки и на платежните сметки с международен номер на банкова сметка (IBAN), водени от банки, платежни институции и дружества за електронни пари, титулярите на сметки и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, действителните собственици на титулярите на сметки, наличие на запори по сметки, както и за лицата, наематели на сейфове в банки, и техните пълномощници“.

Според т.2 към съответния член на така действащия закон достъп до тази информация от системата имат Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ (АФКОС) и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи.

В допълнението се предлага към тези органи да се добавят и Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) и дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС).

Сред мотивите за промяната се посочва това, че липсата на достъп до електронната информационна система на БНБ се отразява негативно върху разследванията на „Гранична полиция“, а това е предпоставка за намаляване на ефективността по превенция, противодействие и документиране на престъпления, както и установяването им в кратки срокове.

С приемането на допълнението ще се „осигури достъп до значима допълнителна информация, което ще гарантира извършването в пълен обем на дейностите по документиране на престъпления и нарушения, като се събира и информация за финансови средства, придобити от незаконосъобразна и престъпна дейност, както и по-пълно, всестранно и обективно разследване”, пише още в мотивите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още