IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Ще говорим с мобилните оператори за обявеното увеличение на цените

Държавата търси вариант за подпомагане на фермерите у нас

11:15 | 02.02.24 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Предстоят разговори с ръководствата на мобилните оператори относно актуализацията на сметките на потребителите. Това заяви премиерът Николай Денков в рамките на петъчния блиц контрол в парламента.

Денков отговори на въпрос на Корнелия Нинова от "БСП за България", която попита за политиката на правителството за защита на потребителите и какви мерки ще предприеме, за да ограничи злоупотребата с монополно положение на мобилните оператори.

„Виваком" вече обяви, че инфлацията за миналата година в размер на 4,7% ще бъде отразена в сметките за февруари. А1 и Yettel също съобщиха, че ще актуализират тарифата си заради инфлацията. Трите големи телекома за трета поредна година пристъпват към „индексация".

„Ще разговаряме с ръководствата на мобилните оператори, за да им обърнем внимание, че това е лоша икономическа практика. Тя създава напрежение и те самите не са заинтересовани да я поддържат по този начин…ще говорим с контролните институции на държавата да бъдат по-активни в таи посока“, посочи Денков.

По думите му контролните институции трябва да следят да има правила как се сключват тези договори. Тези институции са Комисията за защита на потребителите, омбудсманът, законодателите. „Правителството няма право директно да влиза в договорите между съответните икономическите субекти и хората", отбеляза премиерът. 

БСП внася сигнали до КЗК и КРС във връзка с по-високите цени на мобилните оператори, съобщи в кулоарите на парламента лидерът на партията Корнелия Нинова. Сигналът до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е с искане да се произнесе дали мобилните оператори, които прилагат еднакви клаузи, не създават пречка пред правилата за свободна конкуренция. Вторият сигнал във връзка с по-високите цени е до Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), които одобряват общите условия на договорите на мобилните оператори.

„Искаме да има държава, защото има органи, има начини това да бъде спряно, да се променят условията в тези договори“, обясни Нинова, цитирана от БТА.

Относно фермерските протести в цяла Европа и ултиматума за протести и у нас Денков каза, че основните оплаквания са свързани с нестабилната икономическа среда поради повишението на цените на горивата, на торовете, на пестицидите, има оплаквания от увеличен внос от страна на външни трети страни, включително Украйна.

Премиерът посочи, че вносът от Украйна не надхвърля или минимално надхвърля вноса от предишните години. Търси се начин на европейско ниво да отпаднат някои от екологичните изисквания и има такова решение, така че това е едно важно облекчение за фермерите, посочи премиерът и допълни, че междувременно всяка държава, според своите възможностите, си търси ресурс, за да подкрепи фермерите.

Денков припомни, че в бюджета за тази година парламентът гласува допълнително 500 млн. лева за фермерите в съответствие със съответния план за развитие на селското стопанство. Прави се преглед на бюджета, на ДФ „Земеделие“, за да се види какви допълнителни средства могат да бъдат осигурени. Денков съобщи, че в неделя ще има трета среща с аграрните производители и тогава ще бъдат представени мерките, които могат да бъдат осигурени за тази година. 

Във връзка с резултатите от участието на премиера в Европейския съвет, провел се вчера в Брюксел, Денков каза, че ще бъдат отделени още 2 млрд. евро, за да бъде намален мигрантският натиск към ЕС. Част от тези средства ще бъдат насочени към България.

Денков е търсил отново подкрепа за присъединяването на България към еврозоната и Шенген в индивидуални разговори с премиерите на различни държави.

„Търсих разговори с държавите, които по принцип са много консервативни, когато се търсят решения за разширение на ЕС – това са северните държави, Нидерландия и Германия. В тези разговори имаше разбиране за напредъка на България и за това, че България трябва да бъде част от еврозоната, когато изпълни критерия за инфлация, и Шенген“, каза още премиерът.

Позицията е заявена и от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: nkavrakov1982 Убаво де, че сме овце - овце сме, ама ти какво предлагаш да правим? Само констатации е много лесно да се правят! Само предложенията да не включват кървища!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Денков,Ако българите не бяха такива овце досега да са те линчували и пребили публично пред Народното събрание !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още