IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири фактора, които биха помогнали на Украйна да спечели войната

Майк Джонсън е готов с предложението си за военна помощ за Украйна и Израел

07:47 | 17.04.24 г. 4
Снимка: Въоръжени сили на Украйна
Снимка: Въоръжени сили на Украйна

Има четири фактора, които биха помогнали на Украйна да спечели войната, пише украинският военен анализатор Олександър Коваленко.

На първо място, това е преодоляване на дефицита при артилерийските снаряди. Експертът коментира, че инициативата на Чехия за осигуряване на 800 хил. снаряда означава по 5000 изстрела всеки ден за половин година. Преди ден Прага съобщи, че първите договори за доставката на 180 хил. снаряда са подписани.

По думите на украинския президент Володимир Зеленски пред американския тв канал PBS в момента съотношението на изстреляните снаряди е 1 към 10 в полза на руснаците. "Това не е тяхна заслуга, а на Иран", коментира той, посочвайки, че всеки месец Техеран предава по 300-350 бойни дрона на Москва, които се изстрелват по цели в Украйна.

Реално пълен паритет при снарядите рядко се случваше от началото на войната, но според Коваленко западните оръжия, с които разполага Украйна, са по-ефективни и точни и съотношение 1 към 2 или 3 ще бъде напълно достатъчно за украинските военни. Още повече, че и капацитетът на руснаците намаля - от 70 хил.-80 хил. изстреляни снаряда в началото на войната през 2022 г. до около 10 хил. на ден днес.

Вторият фактор е противодействието на бойната авиация и най-вече - на авиобомбите, с чиято помощ беше превзета Авдиевка. Решението са системи за противовъздушна отбрана Patriot или SAMP/T, както и самолетите F-16. При бойните самолети съотношението е 1 към 30 в полза на Русия, каза още Зеленски.

Третият фактор е Кримският мост, по който се извършват логистичните доставки на руската армия за южния и източния фронт.

Четвъртият фактор може да се окаже тривиален, но ефективно да блокира настъплението на руснаците. Става въпрос за липсата на горива, масла и смазочни материали. Атаките по руските рафинерии от началото на годината всъщност целят именно това - недостиг на тези необходими за тежката техника суровини и намаляване на бойния потенциал на противника.

От коментарите на Зеленски пред PBS е видно, че именно това са плановете и на военно-политическия кабинет на Украйна. Те са предадени на съюзниците на страната. "Не искаме никакви специални оръжия, не говорим за ракети с далекобойност 2000-3000 км или 500 самолета", допълни още той.

Нови взривове в Крим, 50 системи "Панцир" пазят руските стратегически обекти от дронове

Публикации в социалните мрежи в сутрешните часове на 17 април показват мощни експлозии край военното летище Джанкой (Крим). Местните власти не дават информация за случващото се, но и призовават за спокойствие, а Кримският мост е затворен за движение, каквато е практиката при атака срещу полуострова. Сателитни кадри показват шест огнища на пожар на летището в Джанкой, на което са дислоцирани основно хеликоптери. 

В социалните мрежи се съобщава и за пожар в завод "Авангард" в Москва, в който се произвеждат ракети С-300 и С-400. Според съобщенията от компанията има учение за справяне с пожара, като за по-голяма реалистичност са използвани пиротехнически средства.

В същото време зам.- главнокомандващият Военно-космическите сили на Русия ген.-лейтенант Андрей Семеньов беше категоричен, че поне 50 системи за противовъздушна отбрана защитават руските стратегически обекти от атаки с дронове. Към тези системи трябва да бъдат добавени и различни средства за радиоелектронна борба, преносими зенитни комплекси и т.н., каза той в интервю, цитирано от ТАСС.

От началото на годината рафинерии, военни летища, енергийни съоръжения и други цели на територията на Русия и в окупираните територии на Украйна систематично са удряни с дронове. От началото на годината дронове повредиха оборудването на 18 рафинерии на територията на Русия.

От края на март Русия също нанесе сериозни щети на енергийната система на Украйна. Украинските военни съобщиха, че руската тактика на ударите е променена и тя носи голям успех - в рамките на атаката се обстрелват по-малък брой обекти, но с повече дронове и ракети. Украинският президент Володимир Зеленски коментира в интервю за американския телевизионен канал PBS, че Русия е изпратила 11 ракети към най-голямата ТЕЦ в Киев - Триполската.

"Първите седем унищожихме, но останалите четири унищожиха централата, защото ни свършиха ракетите, които я защитават", обясни Зеленски.

Зеленски ще свика заседание на съвместния комитет НАТО-Украйна

Украйна ще свика заседание на съвместния комитет НАТО-Украйна, създаден през миналото лято във Вилнюс, заради недостига на системи за противовъздушна отбрана. Това анонсира Володимир Зеленски във вечерното си обръщение в 783-я ден от началото на пълномащабната война.

От седмици Киев се опитва да получи още системи, а вече е изправена и пред недостиг на ракети. Преди ден стана ясно, че Германия спешно ще предаде още един комплекс, водят се и разговори за система SAMP/T, която е съвместна разработка между Франция и Италия.

Според оценките на властите за ограничаване на щетите от руските въздушни атаки са необходими поне седем системи Patriot, а според Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел в западните държави има повече от 100 такива системи.

В Украйна влизат в сила промени в правилата за мобилизация

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за промени в закона за мобилизация, пише CNN. Текстовете предвиждат всички на възраст 18-60 години да бъдат регистрирани във военните центрове и да носят своите военни книжки непрекъснато.

Мъжете в тази възрастова група, които се намират в чужбина няма да могат да обновят документите си, ако не представят актуални военни книжки.

Новият закон няма да увеличи броят на военнослужещите, нито предвижда демобилизация, както беше предвидено в първите варианти на текстовете. Украински военни коменитраха, че демобилизацията е "лукс, който не можем да си позволим по време на война".

Преди седмици Зеленски подписа и указ на промени, одобрени от Върховната Рада още през 2023 година. Те предвиждат намаляване на възрастта за мобилизация - от 27 на 25 години, което вече ще доведе до нови попълнения на фронтовата линия.

С последните промени се отменя и срочната военна служба, но ще има обща военна подготовка в университетите в страната. Във време на война тази подготовка ще продължава три месеца, а в мирно - пет. Тези, които избегнат обучението, няма да имат право да заемат държавна длъжност.

Майк Джонсън раздели на четири части пакета с международна военна помощ

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън съобщи, че ще раздели на четири части пакета с международна военна помощ и така конгресмените ще обсъдят и гласуват отделно подкрепа за Израел, Украйна и Тихоокеанския регион.

От месеци Джонсън отказва да внесе за разглеждане предложението, одобрено от Сената (горната камара на Конгреса на САЩ). Общата му стойност е 95 млрд. долара, като основната част е за Украйна - 61 млрд. долара.

В Белия дом бяха против разделянето на пакета, но след новите изявления от Камарата на представителите съобщиха, че ще изчакат да видят повече подробности за предложението.

Часов Яр остава най-горещата точка на фронтовата линия

Битката за Часов Яр остава най-горещата точка на фронтовата линия. Геолокализирани данни показват, че украинците са си върнали някои от позициите край Иванивске, сериозни са боевете около Билохоривка. Украинските военни разпространиха видеа, показващи как авиационни бомби унищожават Часов Яр. Населеното място е от ключово значение за защитата на последните останали градове под украински контрол в Донецка област.

Сводката на Генералния щаб на ВСУ за 783-я ден от началото на пълномащабната война показва, че в района са отблъснати 19 атаки, при които руснаците използват и бойна авиация, която защитава настъплението.

Украинците са отблъснали и 20 атаки в направлението Новопавливка край населените места Краснохоривка и Новомиайливка. Край Авдиевка боевете се водят около Очеретине, Новокалинове, Бердичи, Семенивка и Первомайске, където са отблъснати 11 атаки.

По останалите части от фронтовата линия сблъсъците са позиционни, като по-активни са действията около Роботине (Запорожка област). Общо директните бойни действия през изминалото денонощие са 68, като са извършени и 64 авиационни удара. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 110 населени места и позиции около фронтовата линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
Голямото-дърво
преди 1 седмица
Удар по Чернигов: Профсоюзная стана масов гроб не само за офицери от въоръжените сили на Украйна, но и за легионерите на Макрон заедно с поляците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
aldy
преди 1 седмица
Укрите спечелиха войната. Ама през 2014 г. С помощта на шарлатаните Меркел и Оланд избудалкаха наивника Жужо и спечелиха време за основна реорганизация и въоръжаване на ВСУ. А сега им е наредено да се бият до последния укър, щото с нещо трябва да плащат "безкористната" помощ на наглосаксите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 14
0pk
преди 1 седмица
Ще чакаме значи правилното подреждане на планетите, за да може да се сбъднат тези фактиори и най-накрая украйна да победи! Нали зелкич, какво друго ни остава - е и ти спря с ежедневните сводки за квадратрилион загаинали о.рки и още толкова бойни каляски. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 27
Tikva007
преди 1 седмица
*Има четири фактора, които биха помогнали на Украйна да спечели войната, пише украинският военен анализатор Олександър Коваленко.* - Хайде пак! Времето се затопли, размръзна се спиртът в киевските глави, дръпнаха по няколко магистралки и отново победата над Русия изпълни украинската говорилня. Вероятно от еуфория, анализаторът е пропуснал петият и най-важен фактор, а именно, че докато украинците реализират другите четири, руснаците трабва да гледат и да им се радват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още