IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ готвят нови санкции срещу Иран, но едва ли ще ограничат търговията с петрол

В Белия дом се опасяват от ръст на цената на бензина преди изборите през ноември, както и от обтягане на отношенията с Китай

10:48 | 17.04.24 г. 6
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ и западните партньори се готвят за нови санкции срещу Иран след нападението му срещу Израел през уикенда. Очаква се мерките да бъдат насочени към ракетната програма на страната, производството на дронове и други дейности, които подкрепят Революционната гвардия, отбеляза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от CNN.

Анализатори обаче прогнозират, че основният източник на средства за Техеран - търговията с петрол, едва ли ще бъде ограничен. Дори и да бъдат наложени санкции, САЩ вероятно няма да направят много, за да следят дали те се спазват, коментира Скот Модъл, бивш служител на ЦРУ, а днес изпълнителен директор на анализаторската компания Rapidan Energy Group.

Доналд Тръмп върна санкциите срещу иранския петрол през 2018 година, когато САЩ излязоха от споразумението за ядрената програма на Иран. Наследникът му Джо Байдън опита да ограничи търговията с иранския петрол, санкционирайки компании от Китай и Обединените арабски емирства, но като цяло износът на петрол от Иран се движи в диапазана 1,6 млн.- 1,8 млн. барела дневно, което е съизмеримо с износа преди санкциите - 2 млн. барела дневно.

Според анализатори санкциите не са особено стриктно спазвани и вероятно същото ще се повтори и сега. Според Атлантическия съвет причината са опасенията на Белия дом как те биха се отразили върху цената на бензина (особено чувствителна тема за американците) в изборната година.

От Държавния департамент са категорични, че Вашингтон не е вдигнал нито едно от ограниченията срещу Иран и продължава да оказва натиск върху страната.

Ройтерс допълва, че има още един фактор, който трябва да бъде взет предвид, когато става дума за санкции срещу Иран - Китай. Вашингтон опитва да възстанови контактите си с Пекин, а почти всичкият ирански петрол се насочва именно към Китай.

Според данни на Vortexa през 2023 година Китай е купил рекордните 55,6 млн. тона, или 1,11 млн. барела на ден, ирански петрол.

Санкциите срещу Иран ще бъдат и една от темите на започващия малко по-късно днес (17 април) Европейски съвет в Брюксел. България за първи път ще бъде представена от служебен премиер - в периоди на криза, позицията на София се защитаваше от президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: Kу-х, :D:D:D, давай на воля, аз по механи не ходя :):):) и спонсори не търся, за разлика от някои други. Последно ходих преди 4 месеца на хепи-то/не е механа/, и верно ми е за последно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 9
khao
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka пиши с оригиналния си акаунт, или те проклиням никога повече да не намериш спонсор в механата !! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: Kuhiq oligufren, "проссс" шъ викаш на просстия ти генетичен сорс, грешко на природата! Гръмвай се вечер да не се тормозиш повече .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 1 седмица
До: 0pk ... само заглавието ли прочете ве ?! има подзаглавие с отговор на заглавието ... :))) ... пък ако вземе та прочетеш и материалът ... ехеее , размечтах се ... ам така си си добре , не напъвай , че вземе да спукаш некой капиляр в окото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 14
khao
преди 1 седмица
До: 0pk проссс, не се ли усещаш че поредната доза опорки рухва?... Виж че едната цена на бензина им е по важна от спиране на войната и запазването им като единствената суперсила в света!, ... и после те я били разпалвали!! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 1 седмица
А защо няма да ограничават търговията с петрол? Техния по-малко тоталитарен ли е? Не помня да сте писали скоро, как там са проведени някакви избори. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още