IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Каталуния са изпитание за рискованите политически ходове на Санчес

Обществени допитвания дават убедителна преднина на социалистическия кандидат на изборите

12:57 | 05.05.24 г.
Испанският премиер Педро Санчес. Снимка: Bloomberg LP
Испанският премиер Педро Санчес. Снимка: Bloomberg LP

Ключовите избори в Каталуния следващата седмица ще подложат на изпитание уместността на новите рисковани политически ходове на премиера на Испания Педро Санчес, който цели да използва изборите, за да засили властта си в национален план, но може да събуди без да иска спящия каталунски сепаратизъм, пише Ройтерс.

Санчес се стреми да установи контрол над богатата област на изборите на 12 май за сметка на сепаратистите, които имат огромно влияние върху испанската политика. Но ако социалистите се представят слабо, резултатът може да подкопае крехките му парламентарни съюзи в Мадрид и стабилността на правителството му на малцинството.

Той може също така да съживи каталунския сепаратизъм седем години след като проблемът предизвика най-тежката политическа криза в Испания от над 30 години насам.

Обществени допитвания дават убедителна преднина на социалистическия кандидат Салвадор Ила на изборите, а сепаратистката партия „Републиканската левица на Каталуния“ (ERC), която сега управлява североизточната област, и нейният твърдолинеен конкурент „Заедно за Каталуния“ се борят за второто място с много близък резултат.

Победа ще защити по-помириталния подход на Санчес към движението за независимост на областта, който през последно време включваше предложение за амнистия на каталунски сепаратисти в замяна на тяхната подкрепа за правителството му на малцинството в испанския парламент.

Тя може също да успокои премиера, че поддръжниците му нямат лоши чувства, след като някои бяха смутени от предложението за амнистия. Санчес се надява също да засили подкрепата в целия политически спектър, след като много испанци бяха шокирани от петдневната почивка, която си взе от изпълнението на служебните си задължения миналия месец, за да обмисли възможна оставка заради клеветническа по думите му кампания срещу него и семейството му от десни опоненти.

Законопроектът за „чуждестранните агенти“ изисква организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние. Това според опонентите ще доведе до смазване на свободата на словото.

Но ако социалистите не си осигурят необходимите 68 места за мнозинство в каталунския парламент и трябва да разчитат на съюз с други партии, включително евентуално десни конкуренти от Народната партия, победата им може да е пирова.

„Заедно за Каталуния“ предупреди, че сделка с „Народната партия“ ще я накара да оттегли ключовата си подкрепа за националното правителство на Санчес, като блокира приемането на закони в парламента в Мадрид и в крайна сметка го направи неработещ.

Обратното, ако сепаратистките партии постигнат голям ръст на подкрепата и успеят да заровят стари вражди, за да се обединят, Санчес ще понесе двоен удар – загуба на регионалните избори и набиране на нова инерция от сепаратисткото движение, за да издигне амбициите си за независимост на национално равнище, особено ако победителят е живеещият в изгнание Карлес Пучдемон.

Пучдемон, който беше ръководител на регионалното правителство в Каталуния, но избяга в Белгия след неуспешния референдум за независимост през 2017 г., е кандидат на „Заедно за Каталуния“ и се стреми към победоносно завръщане. Издадената в Испания заповед за арест срещу него заради тези събития може да бъде отменена от амнистията, която се очаква да влезе в сила в края на май или през юни.

Социалистите напредват

Изборите в Страната на баските миналия месец вече показа влиянието на регионалната политика върху националното правителство.

Социалистите спечелиха гласове на тези избори и ще се завърнат като по-малък коалиционен партньор на умерената Баска националистическа партия (PVN), която на свой ред подкрепя националното правителство.

В Каталуния социалистите се стремят да повторят силното си представяне в региона на националните избори миналата година, когато получиха над два пъти повече гласове от втората най-популярна партия – крайнолявата „Сумар“. Резултатът беше счетен за сигнал за подкопаване на нагласите в подкрепа на независимостта.

Целта им този път е да получат над 40 места в 135-местния регионален парламент, съобщи ръководителят на предизборната кампания на социалистите Луиза Морет. Социалистите имат 33 места в сегашния каталунски парламент, колкото има и ERC, а „Заедно за Каталуния“ разполага с 32 депутати.

На предизборно събитие Ила, който е спокоен бивш министър на здравеопазването в националното правителство, чието мото на предизборната кампания е „да се обединим и да служим“, почти не спомена Пучдемон и дори не засегна амнистията, която според обществените допитвания социалистическите избиратели не одобряват.

Той обеща да загърби „изгубеното десетилетие“ заради сепаратизма и да се съсредоточи върху притеснения като климатичните промени – голям проблем за Каталуния, която е изправена пред ограничения на водата след суша.

„Ила ще бъде добър президент, защото вярва в диалога. Каталуния е в момент, при който иска помирение“, казва 20-годишният Давид Карвахал, който присъства на събитието.

71-годишният Висенс Редон счита, че законопроектът ще помогне за мобилизиране на гласоподаватели за социалистите, но предупреди, че нагласите на сепаратистите все още може да бъдат съживени, ако Пучдемон се върне начело на регионалното правителство и предприеме нов опит за откъсване от Испания.

Автобуси към Франция

Пучдемон заяви, че планира да прекрати 6,5-годишното си изгнание в Белгия и да присъства на първото заседание на каталунския парламент, дори ако амнистията не отмени дотогава риска от арестуването му.

Той води кампания от другата страна на границата в Южна Франция и „Заедно за Каталуния“ организира автобуси от Каталуния за предизборните му събития в Аржел-сюр-Мер. Пучдемон заяви пред Ройтерс, че иска да се свързва пряко с избирателите вместо да се появява на големи екрани.

Но той призна, че няма да е лесно да си възвърне доверието на разочарованите избиратели от управлението му на проваленото обявяване на независимост през 2017 г. и нов стремеж за независимост ще се нуждае от „по-умела и добра подготовка“.

Колумнистът Жозеп Рамонеда счита, че изборите ще покажат дали избирателите изпитват носталгия или са отегчени от действията му през 2017 г.

„Би било съвършена грешка, ако Пучдемон излезе с говорене в стил „ще го направим отново“, това вероятно няма да му донесе значителни дивиденти“, коментира той и допълва, че Каталуния се е променила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 05.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още