IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна има малко време, преди руснаците да намерят отговор и за ракетите ATACMS

Великобритания позволява на украинците да използват тяхно оръжие за удари по Русия

08:39 | 03.05.24 г. 13
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През април Украйна получи голям брой далекобойни ракети ATACMS - вече с обсег на действие от почти 300 км, и разширява целите, които може да достигне, пише Newsweek. Изданието отбелязва, че украинските военни вече са изпитали работата им, като са поразили комуникационни постове и авиобази в Крим, както и други позиции на руснаците в окупираните части на страната (например в Луганска област).

Експерти обаче са категорични пред Newsweek, че Украйна има ограничено време, преди Русия да намери отговор на далекобойните ракети. Това вече се случи с другите модерни западни оръжия, които бяха много ефективни в началото - системита за залпов огън HIMARS, бронираните машини Bradley, танковете Leopard  и т.н..

В Украйна вече отбелязват, че руските военни изтеглиха част от бойната си авиация в тила, на руска територия, за да не пострада от ударите по летищата. Според оцеките страната има не повече от два месеца, за да се възползва от предимството на ракетите преди руснаците да се "адаптират".

Една от най-вероятните (и желани) цели на тези ракети ще е Кримският мост, сочат анализите.

Украйна очаква ускоряване на доставките на военната помощ

Към момента не виждам проблеми със съдържанието на пакетите с военна помощ, но доставките трябва да бъдат ускорени, коментира украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение за 799-ия ден от началото на пълномащабната война в Украйна. Той поръча на своя щаб да работи с партньорите в това направление. "Чакаме оръжие в Украйна за нашите войници", допълни той.

Малко по-рано в интервю за Ройтерс един от ръководителите на украинските бригади в Донецка област се оплака от продължаващата липса на снаряди. Виждаме настъплението на руснаците, но не можем да направим нищо, коментира Олександър Козаченко от 148-ма артилерийска бригада.

Според него в началото на пълномащабната война неговата бригада е изстрелвала по 100 снаряда на ден, а сега - не повече от 30, даже в някои дни количеството е едноцифрено число. Частите като тази на Козаченко, разположени по дългата повече от 1000 км фронтова линия, все още чакат снарядите от първия пакет, който изпрати САЩ, след като Конгреса отпусна военна помощ в размер на 61 млрд. долара, отбелязва Ройтерс.

Новата руска офанзива ще започне от Харков и Суми

Новата руска офанзива ще започне към края на май или началото на юни в граничните зони край Харков и Суми, смятат от украинското военно разузнаване (ГУР). В интервю за The Economist заместникът на Буданов ген. Вадим Скибицкий коментира, че в района Русия е струпала 35 хил. души и планира общо 50 хил. - 70 хил. души, които да участват в операцията.

Според оценките на Института за изучаване на войната (ISW) Харков е малко вероятна цел за руснаците, но настъпление и по този фронт ще отвлече вниманието на украинците. Главнокомандващият на ВСУ ген. Олександър Сирский вече коментира, че най-застрашените позиции в тази област са подсилени с танкове и артилерия.

Директорът на Националната служба за сигурност на САЩ Аврил Хейнс коментира, че руският президент Владимир Путин вярва, че международното положение и настроенията в Русия са на негова страна и затова продължава своите операции към Украйна. Според нея руските военни са в състояние да постигнат тактически постижения в Харковска област и Донбас, но не отбеляза конкретните направления, в които може да се получи пробив.

Хейнс отчита още, че Русия увеличава военното си производство, докато западните партньори не могат да покрият нуждите на украинците.

В ГУР отбелязват, че Русия ще започне и информационна война, поставяйки под съмнение легитимността на президента на Украйна Володимир Зеленски, чийто мандат изтича на 21 май. Конституцията на Украйна забранява провеждането на избори по време на война, а в страната прецениха още, че провеждането на легитимни и безопасни избори под ударите на руските ракети е реално невъзможно.

Само през април Русия е изстреляла повече от 300 ракети, почти 300 бойни дрона и повече от 3200 авиационни бомби над Украйна, сочи украинската статистика.

Руснаците усилват натиска, за да се възползват максимално от недостига на боеприпаси

Според оценки на анализаторите от Black Bird, базирани във Финландия Русия е превзела повече територии, отколкото Украйна в нейната лятна офанзива. Оценките се базират на сателитни снимки и постове в социалните мрежи и те показват, че украинците са си върнали контрола над 414 кв. километра в периода 1 юни - 1 октомври 2023 година, а руснаците от 1 януари до 2 май са завладели 432 кв. километра - основно в Донецка област.

В последните седмици е видим натискът в няколко направления - Бахмут, Авдиевка и Новопавливка, който да осигури основната цел на руснаците, а именно пълният контрол над Донецка и Луганска област.

Сводката  на Генералния щаб на ВСУ за 799-я ден от началото  на войната съобщава за 134 директни бойни сблъсъка на бойното поле, както и 70 удара с авиационни бомби. Най-горещата точка е Авдиевка, където украниците отблъснаха  50 атаки край населните места Арханхелске, Сокил, Семенивка, Новоолександривка, Новопокропивка, Умнаске, Калинове, Яснобродивка, Нетайлове и Первомайске.

Геолокализирани данни показват напредък на север към Очеретине и на юг към Первомайске на руските части.

Има данни, че руските части за кратко са преминали през реката Сиверски Донецк (край Часов Яр), но не са задържали позициите си. Според представители на украинското военно разузнаван (ГУР) пред The Economist падането на града е въпрос на време, а градът е последната крепост на украинците преди последните големи украински градове в Донецка област. Вероятно съдбата на града ще повтори Авдиевка - градът беше напълно унищожен с авиационни бомби, коментира ген. Вадим Скибицкий.

В направлението Бахмут атаките са към Билохоривка, Верхнокамянске, Раздоливка, Виймка, Спирне, Клищиевка и  Иванивске. Там са отразени 22 руски атаки, допълват от ВСУ.

Отблъснати са и 16 атаки към Краснохоривка, Урожайне и Костянтинивка (в направелнението Новопавливка). Активизират се и действията в направленията Купянск и Лиман.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за превзмането на Бердичи.

Великобритания позволява удари с нейно оръжия по територията на Русия

Великобритания е една от страните, които позволяват удари по територията на Русия с оръжието, което са доставили, стана ясно от думите на външния министър Дейвид Камерън пред Ройтерс. Преди ден външният министър на Латвия Байба Браже коментира, че някои от съюзниците вече не  посавят условието техните оръжия да се ползват само на територията на Украйна.

"Украйна има право да нанася удари по територията на Русия.  По същия начин, по който Русия нанася удари по Украйна", казва Камерън пред Ройтерс и допълва, че Киев сам ще реши кога и как да използва бритаското оръжие.

Великобритания ще отделя по 3 млрд. паунда всяка година за военна помощ за Украйна, толкова дълго, колкото е нужно, категоричен е дипломатът.

Кремъл определи като голословни обвиненията за използване на химическо оръжие

Обвиненията на САЩ за използването на химическо оръжие са голословни, смята говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Преди ден САЩ обвиниха руските военни в използване на химически оръжия и средства за разпръскване на тълпи на фронта, което е забранено от Конвенцията за използване на химически оръжия. Вашшингтон наложи и санкции заради тези нарушения.

Песков заяви пред журналисти в Москва, че Русия спазва своите ангажименти към Конвенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 2
lilini6001
преди 2 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: фелник007, :):) къртиш брадчет ++++, забрави за "хахаха" :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 16
zelka007
преди 2 седмици
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... хихи ... набираш ли се на плюсчетата и минусчетата ве недъвия тошко меката китка ... разкажи нещо за некоя механа , скоро не си разправял нищо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 21
zelka007
преди 2 седмици
До: corner ... поредно нулиране от 30 април на С300/С400 на летището в Джанкой във временно окупираният Кримски полуостров ... свалят ги ти казвам ATACMS та се пръскат на основните си части ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 15
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: фелник007, и що спря да използваш хахаха/хихихи? Толкова забавен и смешен беше :(:(:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 16
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: фелник"007" "хахахаха", нещо днес си супер превАзбуден, що тъй бе миме? От рано сутринта си се метнал в блатото и пръхтиш простотиите си. Куххият и той, да не изостане по-назад! Да не са ви показали Дебелия, сутринта в Коз.посолството, че трябва да преизпълнявате плана за седмицата? "хихихи"!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 29
zelka007
преди 2 седмици
До: Голямото-дърво ... удри минусите ... нефел ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 31
zelka007
преди 2 седмици
До: Голямото-дърво ... хаха ... меката китка името си мени , нравът не !! ... смoтаняк !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 42
khao
преди 2 седмици
До: corner да, видяхме... справяте се със всичко.. 3 дена станаха 3 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 18
Голямото-дърво
преди 2 седмици
До: evlogiЯко напредват укропите!?,ха,ха, : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още