IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира забрана на руско финансиране за партии и други организации

Брюксел се опитва да намали политическото влияние на Москва преди европейските избори

19:43 | 06.05.24 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) ще предложи забрана политически партии, мозъчни тръстове и други групи да приемат финансиране от Русия като част от следващия си кръг от санкции заради войната в Украйна, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия (ЕК) препоръчва на страните членки на ЕС да се съгласят със стъпките като част от 14-ия пакет от санкции, според запознати източници, цитирани от информационната агенция.

Обсъжданите мерки включват забрана на вноса на руски хелий, затягане на ограниченията за износ на манганова руда и други редкоземни компоненти и забрана на достъпа до пристанища за около 11 кораба, заподозрени в подпомагане на военните усилия на Русия, казват източниците на агенцията.

Предвижда се също така да бъде спряно излъчването в Европа на още четири руски медии.

Мерките трябва да бъдат одобрени единодушно от 27-те държави членки на ЕС, за да влязат в сила. Това може да отнеме седмици на преговори.

Вицепредседателят на ЕК Вера Йоурова коментира в неделя, че ЕС ще санкционира Гласът на Европа - уебсайт, обвинен в разпространение на проруска дезинформация, както и Росийская газета, Риа Новости и Известия.

„Ние не ги разпознаваме като медии, те са просто пропагандни инструменти на Путин“, коментира Йоурова пред чешката обществена телевизия.

Стремежът да се намали руското политическо финансиране в ЕС идва на фона на нарастващите опасения относно дезинформацията, прокарвана от Москва във връзка с изборите за Европейски парламент в началото на юни. Франция, заедно с балтийските страни, Полша и Нидерландия, призовават блока да санкционира руската намеса в изборите.

Чешките разузнавателни служби през март заявиха, че са разкрили руска мрежа, която се е опитвала да влияе върху политиката и общественото мнение в целия континент чрез Гласът на Европа. Германският крайнодесен депутат Петр Бистрон отрече да е вземал пари от уебсайта, докато през април Белгия започна разследване за политическа намеса от страна на Кремъл.

Евентуални мерки на ЕС срещу руското финансиране могат да ограничат някои крайнодесни партии в Европа, обвинявани, че получават руски пари. Френската крайнодясна партия „Национално обединение“ миналата година заяви, че е върнала 6,1 млн. евро, за да затвори заем, първоначално взет от руска банка, в опит да се дистанцира от обвиненията за чуждестранно влияние.

Подкрепата за „Алтернативата за Германия“ (AfD) спадна след обвинения за връзки с китайското разузнаване и проруска медийна организация.

В допълнение към мерките за руското политическо финансиране се очаква санкциите на ЕС да включват забрана за използване на системата за финансови съобщения на Руската централна банка. Русия стартира системата за финансови съобщения, нейната собствена версия на SWIFT, в края на 2014 г. след първоначалните санкции заради анексирането на Крим. Към януари системата работи с 20 държави, според Интерфакс. Това включва банки от Беларус, Армения, Таджикистан и Казахстан.

Европейските износители също ще трябва да засилят надлежната проверка на търговските си практики и могат да бъдат наказани, ако не успеят да възпрепятстват заобикалянето на санкциите поради липса на проверки.

Новият пакет ще включва и още санкции срещу Беларус заради ролята на страната във войната в Украйна. Предвижда се забрана на вноса на навигационни технологии и луксозни стоки, износа на суров петрол и диаманти, както и всякакви трансакции, които биха могли да стимулират беларуския индустриален капацитет.

По отношение на енергетиката Bloomberg по-рано съобщи, че ЕС ще предложи забрана на услугите за претоварване и трансбордиране на втечнен природен газ от Русия, предназначен за трети страни, както и ще забрани обслужването на руски LNG проекти в Арктика.

ЕС също така предлага да разшири списъка с фирми с ограничения за износ, включително няколко в Китай, Обединените арабски емирства и Турция, заради предполагаемата им роля в подпомагането на Москва да заобиколи търговските санкции за стоки с възможна двойна употреба. Ще се разшири и списъка със санкционирани физически лица.

Друго предложение от изпълнителната власт на ЕС предвижда да се забрани на транспортни компании, които са с най-малко 25% руска собственост, да работят в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 0
0pk
преди 1 седмица
До: khao мързи ме да прявя скринове на коментарите ви със зелкича, за да ви ги пускам да се видите кви сте из.роди, като почнете така да давате задна. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00", донт уори, би ХЕПИ. Тебе като са те правили в миризливия "00"- биеш ни всичките по мегаакъл "хахаха" .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 17
khao
преди 1 седмица
До: 0pk само дето не може да намериш един такъв коментар, а твои възхваляващи бункерния убиец... стотици! нема нужда да лъжешшш, вече те знаеме ква отрееепка си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 13
zelka007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... то па ваште като са те изтропали нарочно , да не би са си с нормални хромозоми ?! скоро нещо не си споменавал след хепито ?! нещо с некой хепиенд востата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 19
zelka007
преди 1 седмица
До: 0pk ... хаха ... хамериканците точно това чакат , рассиянски *** да внесе кинти при тех , и те чинно да го преведат на прорассиянски друг *** ... :))) ... най-първо ще резнем крилцата на четирихилядниците у нас в това число и костя копейката гнъсъвото ... ликвидирането на подчoвеците от степите и богоугодно дело !! украинците добре се справят . и ние помага с каквото можем .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 9
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: кухия оолигууфрен! Колко пъти съм ти обеснявал на кой шъ викаш проссс? На тези, които са те пръкнали попогрешка на този свят.!. Тъппаннар с тъппаннар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 9
0pk
преди 1 седмица
До: khao хахаха, казва го човека радващ се на смъртта на други хора. Ще се задавите в безсилната си лицемерна злоба - винаги така става. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 40
khao
преди 1 седмица
До: 0pk щото само вие сте убийци на деца и изнасилвачи... сганн у човешки дрехи! нещо неясно, проссс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 9
0pk
преди 1 седмица
Е що само руско? Останалото чуждо финансиране е благотворно? Ми те могат и през някоя американска банка да финансират рашаните - върви докажи. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още