IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън готви нови мита върху редица китайски индустрии, включително електромобилите

Търговското напрежение между Пекин и Вашингтон отново ще ескалира, когато новите мерки бъдат обявени другата седмица

11:39 | 10.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се готви да разкрие мащабно решение за митата върху китайски внос през следващата седмица, което се очаква да бъде насочено към ключови стратегически сектори, като същевременно отхвърли повсеместните увеличения, искани от Доналд Тръмп, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Решението представлява кулминация на преразглеждането на така наречените мита по Раздел 301, въведени за първи път при президентството на Тръмп през 2018 г. Новите налози ще се съсредоточат върху редица индустрии, включително електрически превозни средства, батерии и соларни модули, като съществуващите мита до голяма степен ще бъдат запазени. Обявяването на решението е насрочено за вторник (14 май), добавят източниците.

Въпреки че решението може да бъде отложено, то все пак представлява един от най-големите маневри на Байдън в икономическата надпревара с Китай. То се основава на призива на държавния глава от миналия месец за повишаване на митата върху китайската стомана и алуминий и официалния старт на ново разследване на китайската корабостроителна индустрия.

„Това определено ще накара инвеститорите да спрат на пауза относно онези акции, които са потенциално изложени на риск“, коментира Син-Яо Нг, директор на отдела за инвестициите в Аbrdn, добавяйки, че много зелени технологични марки като Contemporary Amperex Technology Co. вече са ограничили своята експозиция към САЩ. „Всички знаят, че това е риск", добавя той.

Стратегията на президента на Китай Си Дзинпин за увеличаване на производството, за да спре икономическото забавяне, предизвика тревога в чужбина. Лидерите на САЩ и Европейския съюз (ЕС) смъмриха Пекин за държавните субсидии, които според тях подхранват силния поток от евтин китайски износ, който застрашава работните места на техните пазари.

САЩ се противопоставят на „нечестните икономически практики и индустриалния свръхкапацитет“ на Китай, заяви Байдън миналия месец. „Не търся битка с Китай. Търся конкуренция, но честна конкуренция”, подчерта той.

Митата вероятно няма да имат значително непосредствено въздействие върху китайските фирми, тъй като местните производители на електромобили са изключени от американския пазар поради действащите налози. Китайските производители на соларни панели и свързаното с тях оборудване изнасят предимно за САЩ от трети страни, за да избегнат ограниченията, като американските фирми също търсят по-високи мита върху тази търговия.

И Байдън, и съперникът му за изборите Тръмп се борят се опитват да действат твърдо спрямо Китай, докато се насочват към реванш на вота през ноември. Миналия месец Байдън подписа закон, засягащ платформата за споделяне на видео TikTok, управлявана от китайската ByteDance Ltd.

Тръмп обеща да повиши митата за Китай, ако бъде преизбран, обещавайки 60% данък върху целия китайски внос. Много демократи отхвърлиха този подход, отчасти защото би повишил цените за американските потребители, борещи се с ускорената инфлация.

По време на президентството на Тръмп Вашингтон и Пекин бяха въвлечени в търговска война, в която Китай отвърна с мерки, които имаха за цел да нанесат щети на Америка, като се насочиха към износа на селскостопански продукти. 

Американският сенатор Чък Грасли, републиканец от Айова, каза, че очаква Пекин да отговори на мерките. „Знаем как реагира Китай, когато Тръмп наложи мита“, добави той. „Те удрят селското стопанство. Не мога да бъда сигурен, че Китай ще удари селското стопанство по същия начин, както го направи при Тръмп, но те ще отвърнат на удара“.

Стратегически мита

Новите мита на Байдън ще бъдат оповестени от офиса на търговския представител на САЩ Катрин Тай, която миналия месец каза, че очаква скоро приключването на прегледа, започнал през 2022 г. Администрацията търси начини да направи налозите по-стратегически и ефективни.

Миналия месец Байдън предложи нови 25% мита върху китайската стомана и алуминий, част от поредица от мерки за укрепване на американския стоманодобивен сектор и ухажване на работниците в годината на изборите. Този ангажимент се разглежда като до голяма степен символичен, тъй като в момента Китай изнася малки количествата от двата метала за САЩ.

Пекин отговори сдържано на заплахата, налагайки мита върху американската пропионова киселина, чийто пазар достига стойност от 7 млн. долара през 2023 г. Все пак увеличаването на митата върху по-широк спектър от индустрии може да предизвика по-силен отговор от страна на китайските власти.

Пълният набор от съществуващи мита обхваща вноса от промишлени суровини, като микрочипове и химикали, до потребителски стоки, включително облекло и мебели. Тръмп наложи първите мита през 2018 г., позовавайки се на раздел 301 от Закона за търговията от 1974 г.

Години наред вътрешните разногласия не позволяваха на екипа на Байдън да стигне до консенсус какво да прави с митата. Някои служители, включително министърът на финансите Джанет Йелън, твърдяха, че намаляването на ограниченията върху домакинските артикули може да помогне за облекчаване на инфлацията в САЩ.

Под управлението на Тръмп Вашингтон и Пекин постигнаха т. нар. споразумение от първа фаза в началото на 2020 г. Това намали някои мита в замяна на обещанието на Китай да се справи с кражбата на интелектуална собственост и да увеличи покупките си на енергия, селскостопански и промишлени стоки заедно с услуги с 200 млрд. долара през двете години до края на 2021 г. Китай не изпълни над една трета от обещанията си.

Митата на Байдън следват стабилизирането на турбулентните отношения на страната му с Китай през последните месеци на фона на множество дипломатически ангажименти. След като президентът на САЩ се срещна с китайския си колега в Калифорния миналия ноември, Байдън каза, че са постигнали „истински напредък“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още