IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите във Великобритания могат да бъдат шанс за слагане край на безвремието

Те ще бъдат спечелени от партията, която предложи по-убедителен план за съживяване на страната

08:54 | 26.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Твърде дълго Обединеното кралство се усещаше като страна, която се носи по течението, пише Financial Times в редакционен коментар.. Изданието посочва още, че политиката в страната буксуваше поради факта, че правителството "сякаш живееше назаем" - не се вземат инвестиционни решения; трудните решения се избягват. Озадачаващо е за един министър-председател да свика избори по-рано, отколкото трябва, когато партията му изостава толкова много в проучванията на общественото мнение. И все пак – дори и това да не беше основната мотивация зад хода на Риши Сунак (да свика предсрочни избори на 4 юли – бел. ред.) – в най-добрия интерес на страната е несигурността и стагнацията да бъдат прекратени и на избирателите да бъде даден шанс пред урните,

Перспективите за правителството са ужасни. Консерваторите изостават от опозиционната Лейбъристка партия с почти 21 пункта в социологическите проучвания. Те загубиха стотици съветнически места и един от само двамата си кметове в големите градове - въпреки личната му популярност - на местните избори преди няколко седмици. Министрите се надяват, че спадът на инфлацията до 2,3 процента, очакванията за намаляване на лихвите и началните признаци за засилване на растежа ще подкрепят наратива, че е преминат преломен момент и слънцето ще изгрее. Но при цени с над 20 процента по-високи от 2021 г. - едно от най-големите повишения сред богатите страни - много избиратели все още са в трудна ситуация. Те нямат усещане за икономически обрат.

Неясното обещание, че утре нещата може да са малко по-добри е твърде блудкаво за партия, която е на власт от 14 години. Консерваторите ще трябва да убедят електората, че имат отговори на ключовите предизвикателства, пред които е изправена страната – въпреки оскъдните доказателства, които предоставиха през голяма част от времето на последния парламент. Изборите ще се определят от това коя партия гласоподавателите смятат, че има по-убедителен план да съживи страната и да възобнови растежа, който е насъщен за повишаване на жизнения стандарт и финансиране на силно обременените обществени услуги.

Трябва да се отговори на четири основни въпроса. Партиите трябва да формулират как възнамеряват да адресират напрежението върху Националната здравна служба (NHS), социалните грижи, училищата и университетите, полицията и съдилищата, местните власти, както и отбраната - особено като се имат предвид съкращенията на разходите, заложени в текущите фискални прогнози. МВФ предупреди наскоро, че бюджетните разходи неизбежно ще бъдат по-високи, като се очертава дефицит от близо 30 милиарда паунда в публичните финанси.

Вторият въпрос следователно е как партиите планират да съберат необходимите приходи - и да ремонтират прекалено сложната данъчна система, която в някои случаи възпрепятства растежа и постъпленията. Делегирането на повече правомощия за набиране на приходи на регионалните власти е важно за подкрепата на инициативи за местен растеж.

На трето място са стратегиите за догонване в изостаналите райони и съживяване на растежа на производителността в една вяла икономика, по-специално чрез подкрепа на зеления преход посредством съвместни инвестиции, цели и стимули.

И накрая, партиите трябва да определят как да подобрят конкурентоспособността на Великобритания, да използват съществуващите предимства (като Лондонското сити и финансовите услуги) и да се възползват от нови сектори на растеж. Осем години след гласуването за Brexit, Великобритания все още не е формулирала глобалните си амбиции.

Манифестите трябва да очертаят визия за отношенията на Великобритания с Европа и света като цяло по отношение на сигурността и търговията. Как на власт партиите биха балансирали националната сигурност със силните страни на Обединеното кралство като отворена, свободна търговска икономика, пита  FT и посочва, че е жалко, че и двете основни партии не изглеждат склонни да направят това централен въпрос за предстоящия вот. Особено като се има предвид желанието на компаниите да заздравят връзките си с ЕС след лошата сделка за напускане му. 

Гласоподавателите ще приветстват перспективата за възстановяване на стабилността и предвидимостта, които отдавна липсват. Но това не е достатъчно. Електоратът иска резултати – по въпроси, вариращи от нови атомни електроцентрали до нови домове. Има широко разпространено мнение, че Великобритания не функционира както трябва. Тези избори трябва да дадат възможност за изправяне на това, завършва британското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 26.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още