IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиери ще могат да получат до 40 лв. за настанен бежанец от Украйна

Украински граждани ще имат право и на работна виза по облекчени процедури, съобщи министърът на туризма

18:16 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Nemesh Yanosh / UNIAN</em></p>

Снимка: Nemesh Yanosh / UNIAN

Обсъжда се помощ за хотелиери в България в размер на 40 лева за настанен бежанец от Украйна. Това каза пред журналисти в Бургас министърът на туризма Христо Проданов. Той е в морския град за среща с туристическия бранш от региона. Министърът посочи, че сумата е ориентировъчна и в момента се разглеждат възможностите на държавния бюджет за осигуряване на финансирането, предава БТА.

По думите му от понеделник ще има възможност да започне координиране на процеса.

Христо Проданов съобщи още, че се обсъжда украинските граждани, които смятат да работят у нас, да получават работна виза по облекчени процедури.

Министърът на туризма очаква много слаб летен сезон.

"На този фон очаквам сезонът да е изключително слаб. Съгласете се, че не може в зона, в която в морето има военни кораби, ние да се чувстваме спокойно и някой да предпочита България за своята почивка. Надявам се това безумие час по-скоро да свърши, нещата да се успокоят и да имаме един добър сезон... Ако се успокои ситуацията в Украйна, съм оптимист, че сезонът ще бъде сравнително добър", добави министърът. 

Правителството ще обсъди програма за помощ за украински граждани, търсещи закрила в България вследствие на военните действия в Украйна, потвърждават от пресслужбата на Министерския съвет.

Конкретното предложение на министъра на туризма е украинците да имат право на помощ в общ размер от 40 лв. на едно лице за нощувка и един храноден за срок до три месеца от подаването на молба за предоставяне на закрила.

Помощта ще се предоставя във връзка с Директивата за временна закрила. Тя дава възможност на бягащите от войната да бъде предоставена незабавно временна закрила в ЕС, което дава право на пребиваване, достъп до пазара на труда, достъп до жилищно настаняване, социално подпомагане, медицинска или друга помощ и средства за издръжка.

За лицата, търсещи международна закрила в България, които са заявили желание за достъп до пазара на труда в страната, помощта от 40 лв. на едно лице за нощувка и един храноден ще се предоставя за срок от един месец от датата на заявяването. Тези лица могат да кандидатстват по облекчената процедура за достъп до пазара на труда в ЕС за срок до три години. 

Помощта от 40 лв. на ден се предвижда да се използва за настаняване в обекти на дружествата, в които едноличен собственик на капитала е Националният осигурителен институт, болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове  и др. - собственост на държавата, почивните станции на министерствата и ведомствата, както и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър.

Помощта за туристическите обекти ще се изплаща от Министерството на туризма на база фактически извършени разходи, въз основа на извлечение от регистъра на местата за настаняване. За уреждане на отношенията, свързани с обмен на информацията за броя на правоимащите настанени лица, начина и местата за тяхното настаняване се сключва споразумение между Министерство на туризма и Държавната агенция за бежанците.

В рамките на програмата при възможност за децата в местата за настаняване ще се организират и осигуряват подходящи образователни дейности, спортни активности и други занимания, съобразени с тяхната възраст. За изпълнение на програмата в тази част, Министерството на образованието и науката оказва необходимата подкрепа в т.ч. логистична и финансова, имайки предвид, че задължителното предучилищно и училищно образование в държавните и в общинските детски градини и училища е безплатно за децата и учениците за българските граждани, гражданите на друга държава членка, гражданите на трети държави, включително за търсещи или получили право на убежище или международна закрила.

Хотелиери в България вече изразиха готовност да предоставят подслон и работа на бежанците от Украйна. Съпричастни сме и ще положим всички усилия, за да намерят временно убежище в България, обявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Работодателите у нас също заявиха готовност за наемане на работа на украински граждани, които потърсят закрила у нас. От бизнес средите дават заявка да разкрият хиляди работни места в различни сектори на икономиката за бежанците от войната в Украйна. Възможностите за преквалификации също са изключително важни.

От национално представителните работодателски организации са обявили пред министъра, че имат възможност да бъдат наети до 200 хил. специалисти във всички сфери на икономиката. От тях 20 хиляди души би наела само текстилната промишленост. Търсят се също така и работници за преработващата промишленост, в селското стопанство, в туризма и др. Има нужда и от машинни инженери, шофьори, строители и други, казват работодателите. Предстои да бъде събрана информация за възможностите в кои сектори е най-голямо търсенето.

Бизнес организациите са предложили на правителството и конкретни стъпки за промяна в нормативната уредба за улесняване на наемането на работа на бежанците от Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още