IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2,5 млн. служители в публичния сектор в Германия ще получат увеличение на заплатите

Споразумението между профсъюза Verdi и работодателите беше постигнато след четири кръга напрегнати преговори

14:31 | 23.04.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Служителите в германския публичен сектор постигнаха споразумение за заплатите с работодателите си, слагайки край на конфронтационна поредица от преговори, която доведе до няколко стачки в най-голямата икономика в Европа, предава Bloomberg.

Служителите ще получат еднократни плащания на обща стойност 3000 евро до февруари 2024 г. След това заплатите ще растат с 200 евро на постоянна база, а после ще бъдат увеличавани с 5,5%.

Споразумението обхваща около 2,5 млн. служители в германския публичен сектор и е факт, след като три кръга от преговори не дадоха резултат. Арбитражна комисия впоследствие предложи компромис, който е в основата на постигнатото споразумение този уикенд в Потсдам.

„Спорихме усилено помежду си в четирите кръга преговори и в арбитражния процес“, заяви германският вътрешен министър Нанси Фезер. „Това споразумение за заплатите носи осезаемо облекчение за служителите“, допълни тя. Ръстът на заплатите в Германия ще остане висок за по-дълго време. Графика: Bloomberg LP Ръстът на заплатите в Германия ще остане висок за по-дълго време. Графика: Bloomberg LP

Заплатите в еврозоната стават ключов фокус за централните банкери, които са притеснени, че силните ръстове ще затруднят връщането на инфлацията към целта им от 2%. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард призова компаниите и техните служители да споделят бремето на по-високите енергийни разходи, за да избегнат „обратен механизъм между по-високи маржове на печалбата, заплати и цени“.

След като арбитражната комисия публикува компромисното си предложение, икономисти заявиха, че това ще бъде силен резултат за служителите. Но анализаторът от JPMorgan Грег Фузеси отбеляза също, че структурата му „позволява значителна умереност през 2024 г.“.

Споразумението с профсъюза Verdi е факт, след като IG Metall осигури споразумение за служителите в индустрията миналата година, което предвижда заплатите им да нараснат с 5,2% през 2023 г. и с 3,3% през 2024 г. В същото време служителите на Deutsche Post постигнаха споразумение, което предвижда увеличение на заплатите им средно с 11,5% за две години.

Исканията за силно увеличение на заплатите и по-голямото желание за стачки са подкрепени и от най-бързата инфлация от десетилетия, която се оказва упорита въпреки спада през последно време на цената на енергията. Заплатите в Германия са намалели с над 3% миналата година при коригирането им към повишаването на цените на потребителските стоки, сочат статистически данни.

В същото време служителите са в силна преговорна позиция, тъй като работодателите имат все по-големи затруднения да привличат служители. Трудовият пазар е устойчив на последиците от войната в Украйна, като основното въздействие идва от притока на бежанци от страната, които бавно се интегрират в работната сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 23.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още