IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка: Миграцията ще стане необходимост през следващото десетилетие

Икономиките със застаряващо население трябва да се конкурират за привличането и задържането на таланти, счита банката

21:27 | 25.04.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Миграцията, която от дълго време е политически чувствителна тема, ще стане икономическа необходимост през следващите десет години, тъй като страните се борят с натиска на застаряващото население, предупреждават от Световната банка, цитирани от Financial Times.

Банката съобщи, че растящият дял на възрастните хора, особено в по-богатите икономики, където почти една пета от хората сега са на повече от стандартната пенсионна възраст от 65 години, ще подложи на нарастващ натиск ръста на световната икономика, публичните финанси и сплотеността на обществото.

„През следващото десетилетие всички страни, независимо от нивото на доходите им, ще смятат миграцията за все по-важна“, отбелязва банката и допълва, че правителствата трябва да направят повече, за да привлекат чуждестранни служители. Настоящият подход създаде „големи неефективности и пропуснати възможности“, като в същото време доведе до човешко страдание, отбелязва Световната банка.

Бедните страни трябва да превърнат емиграцията в част от стратегията си за развитие, като разширят обучението в умения, които са много търсени, и направят повече, за да помогнат на служителите да изпращат пари в родината си при ниски разходи, отбелязва банката. В същото време приемащите страни трябва да си партнират с тях, за да помогнат за финансирането на обучението и да намалят разходите за набиране на служители и в същото време да работят за изграждането на политически консенсус за ролята на миграцията и да се възползват максимално от талантите на бежанците.

Бежанци с ниска квалификация имат нужда от по-голяма подкрепа за достъп до работни места в приемащите страни, от законови пътища за миграция, за да се намалят стимулите за трафик и контрабанда с хора, и от по-хуманни системи за управление на завръщанията и заселванията на друго място, когато това е необходимо.

Предупреждението на Световната банка е отправено след прогнозите на ООН, които подчертават степента, в която водещи икономики може да се нуждаят от преосмисляне на моделите си за растеж със застаряването на населението.

Индия вероятно е изпреварила Китай като страната с най-голямо население в света този месец, а населението ѝ, което според ООН е достигнало 1,42 млрд. души, почти сигурно ще продължи да расте. Но дори в Индия раждаемостта намалява под степента на заместване, а ООН счита, че населението може да се стабилизира до средата на 60-те години на този век.

Световната банка очаква проблемите с липсата на служители да са по-остри в богати икономики, но раждаемостта намалява и в страни със средни доходи като Китай и Индия, а това създава риск „много от тях… да застареят, преди да забогатеят“.

Промените в демографските тенденции вече засилват конкуренцията за привличане на квалифицирани служители. Австралия и Канада разширяват възможностите за миграция. Германия, която преди време можеше да набира служители в рамките на ЕС, търси нови източници на работна ръка извън блока.

Но в много страни общественият дебат за миграционната политика остава съсредоточен върху усилията за ограничаване на потоците от мигранти без разрешение за влизане и за споделяне на разходите за приютяване на хора, търсещи убежище, и бежанци.

В същото време населението на много страни с ниски доходи се очаква да нарасне бързо, въпреки че климатичните промени намаляват икономическите възможности и застрашават да превърнат цели области в необитаеми. Световната банка счита в доклад за тенденциите в глобалната миграция, че повечето движения заради климатичните промени до момента са на сравнително кратки разстояния, в рамките на страната, но предупреди, че това скоро може да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
лош гугъл превод, но ако съм разбрал правилно.... бедните да инвестрали в образование за да прщат емигранти, които от своя страна ще пращат пари на обратно! Автора на тая идея е тотален идддиот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още