IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите лихви в Австралия засегнаха и пазара на труда

Безработицата е нараснала до 3,7% през юли, а броят на заетите е намалял с 14,6 хил. души

11:38 | 17.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нивото на безработица в Австралия се е повишило повече от очакваното през юли, като икономиката изненадващо намали броя на работните места – сигнал, че може би настъпва повратен момент за пазара на труда. Австралийският долар също отслабна след публикуването на данните, пише Bloomberg.

Безработицата се е увеличила до 3,7% през юли от 3,5% месец по-рано, след като се движеше в диапазона 3,4-3,7% от юни миналата година, показват данните на Австралийската статистическа служба в четвъртък. Заетостта е намаляла с 14,6 хил. души, разминавайки се с прогнозите за увеличение от 15 хил. души.

Данните потвърждават тезата, че на заседанието си на 5 септември след 12 увеличения Австралийската централна банка ще запази лихвите непроменени на ниво от 4,1% за трети пореден месец. Паричните пазари намалиха залозите за допълнителни повишения на лихвите, което доведе до отслабването на австралийския долар и доходността по държавните облигации.

„Юли обикновено е месец, в който данните са по-слаби, но те са такива навсякъде“, заяви Прашант Нюнаха, старши стратег за лихвите в Азиатско-Тихоокеанския регион в Toronto Dominion Bank в Сингапур. „Няма нищо, което да накара централната банка да откаже от страничната си позиция“, допълни той.

Данните от четвъртък са сигнал за потенциален обрат на пазара на труда, както бе подчертано от Австралийската централна банка в протокола от заседанието на 1 август, в който е посочено, че свободните работни места са намалели, а безработицата се увеличава. Гуверньорът Филип Лоу заяви, че Бордът ще следи отблизо заетостта и цените, и предупреди, че „може да се наложи допълнително затягане на паричната политика“, за да се овладее упоритата инфлация.

Докладът е „ в унисон с това, че Австралийската централна банка ще направи пауза на следващото си заседание през септември“, заяви Диана Музина зам.-главен икономист в AMP Capital Markets. За да може регулаторът да повиши лихвите, „ще трябва да има признаци, че инфлацията се е ускорила отново, или че ръстът на заплатите е по-висок от очакваното, което според нас е малко вероятно“.

Силата на заетостта е ключов фактор за сигурността на Австралийската централна банка, че страната може да избегне рецесия. Данните от четвъртък показаха, че годишният ръст на работните места е намалял до 2,9% от 3,1% в началото на годината. Очаква се темпът да се забави допълнително, като се има предвид, че водещите индикатори, например обявите за работа, вече намаляват.

„По-слабият от очакваното растеж на работните места добавя тежест към нашето виждане, че цикълът на затягане на централната банка е приключил“, посочва Джеймс Макинтайър, икономист.

Слабият доклад за работните места също увеличава натиска върху австралийския долар, който поевтиня с 5% този месец и се представи най-зле сред валутите на развитите страни. По-силната щатска валута също натежа, след като Федералният резерв сигнализира, че лихвените проценти ще останат високи за по-дълго време и на фона на опасенията за китайските икономически перспективи.

Докладът в четвъртък показа още, че броят на заетите на пълно работно време е намалял с 24,2 хил. души, а заетите на непълно работно време са се увеличили с 9,6 хил.

Данните също потвърждават очакванията, че Австралия ще избегне инфлационната спирала заплати-цени, наблюдавана в много развити икономики, като годишното увеличение на заплатите в момента е 3,6% и се очаква да се увеличи до най-много 4%.

Австралийската централна банка повиши лихвите с общо с 4 процентни пункта от май 2022 г. насам, борейки се с упоритата инфлация. Според оценките на централната банка нивото на безработица ще трябва да достигне 4,5%, за да се задържи инфлацията около целта от 2-3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още