IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Бенев: Започва цикъл на деглобализация

Какво ще е управлението и структурата на обществата в бъдеще, коментира писателят и предприемач

15:27 | 15.09.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В момента започва цикъл на деглобализация. Поляризацията в последните години води до все по-голяма фрагментация и по-голяма роля на града и местните общности, а това ще доведе и до по-пряко участие на гражданите в тяхното управление. Това коментира предприемачът и писател Боян Бенев в предаването „Футуризъм“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него демокрацията няма да изчезне като метод на управление, а хватката на авторитарните режими постоянно ще се отпуска и затяга в зависимост от тяхната ефикасност.

„В следващите 10-15 години ще има повече местно ниво на работа и по-малки локални центрове на работа, поради това хората ще имат много по-голямо участие в тяхната общност, защото органите, които взимат решенията ще бъдат по-близо до тях“, смята той.

По думите му корпорациите по света се замислят дали работата им се върши достатъчно ефикасно и преминават към по-близки, локални и фрагментирани решения.

Относно сблъсъка между демократичните и авторитарните режими на управление Бенев смята, че и двата модела имат много различни измерения, като и при демокрацията може да има много пречки за обикновения човек да участва в управленските решения и политиката. Той е убеден, че авторитарните режими трудно ще се задържат завинаги, защото ако оказват прекомерен натиск върху обществата си, това в един момент ще избие и ще се стигне до промяна.

„Ако един режим стане твърде авторитарен, в един момент гражданите ще спрат да търпят и ще реагират. Дори този режим да действа силово, след 10-20-50 години той повече няма да може да се поддържа“, категоричен е Боян Бенев.

Относно образованието на бъдещето предприемачът смята, че няма належаща нужда от промени в образователните програми, а по-скоро от вдъхновяващи преподаватели, които да отключат таланта на децата. „Институционалното образование трябва да даде амбиция на децата. От една страна да им покаже, че могат да се реализират, но и да им покаже, че има източници и начини, по които могат да го направят. И има инструменти и надежда за това“, убеден е той.

Какво ще определя режимите на управление в бъдеще, какви предмети ще изучават учениците и кои технологии ще им помагат?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още