IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите все повече инвестират в обучения, за да задържат качествени служители

Според проучванията така се повишават и резултатите на компаниите, каза Илиян Бойчев

10:29 | 23.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Над 40% от компаниите в България инвестират в специализирани обучения за служителите си. Това сочат резултатите от ежегодното проучване на консултантска компания за корпоративни обучения. Целта е да задържат качествените си служители и да се повишават резултатите на компаниите. Това каза пред Bulgaria ON AIR директорът на компанията Илиян Бойчев.

"Целите чрез обученията са няколко. От една страна, да повишат ефективността на хората, от друга - да повишат тяхната мотивация, защото освен за умения, трябва да се работи върху това те да се чувстват като част от общността“, обясни консултантът.

По думите му специализираните обучения имат различни функции, като идеята е да се повишат компетенциите, да се подобрят взаимоотношенията между служителите, а всичко това да се отрази на резултата на компанията.

"Последното нещо, което работодателите биха искали, е да загубят качествените си хора. В този аспект те инвестират доста. И то не като обучение, а като гъвкав начин на развитие", коментира той.

Качеството на обучението е много важно, както и това да бъде интересно, подчерта гостът. И допълни, че след пандемията хората повече оценяват обученията, през които преминават.

"Повишават се резултатите на компанията след обучението, но е важно обученията да се дозират и да се провеждат в тази регулярност, в която хората ще ги възприемат като атрактивни - веднъж на три месеца или веднъж на два месеца. Не бива да са чести. Хубаво е да се провеждат и от външен човек, но той трябва да бъде подготвен. Това дава различни ползи за хората", препоръча директорът на консултантска компания.

Според Бойчев едно от следствията на качественото обучение е човек да възприеме поне част от нещата и да ги приложи след това в работата си.

"Често самият проект е свързан с препозициониране на хора, тоест предстои им да получат повишение. Все повече се налага мнението, че не бива да се гледат крайностите. Въпреки навлизането на изкуствения интелект, се наблюдава, че той помага, но в същото време е важно да запазим автентичните си умения, включително и това да мислим простичко и критично", коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още