IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината служители имат нужда от обучения за AI в работния процес според експерт

Изкуственият интелект ще видоизмени професиите, но няма да ги премахне, посочи Надежда Василева, Adecco България

21:15 | 10.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Изкуственият интелект AI изменя голяма част от работните процеси, но това е в позитивна посока и не означава, че ще бъдат премахнати работни места. Служителите трябва бъдат готови да се учат и адаптират. Уменията са новата валута на 21 век.

Това каза Надежда Василева, изпълнителен директор на Adecco България в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria в коментар на изводите от представително проучване на Adecco Group, проведено сред 30 хил. души от 23 държави.

Василева посочи, позовавайки се на проучването, че над 300 млн. работни места ще бъдат повлияни под някаква форма от изкуствения интелект.

Според изследването служителите са много позитивни по отношение на изкуствения интелект, но всъщност повече от половината служители имат нужда работодателите да организират обучения за внедряване как да го използват в работния процес, каза събеседникът.

„Изкуственият интелект ще помогне за повтарящи се процеси и документация, но определено в Adecco сме на становище, че ще видоизмени професиите, но няма да ги премахне“, уточни Василева.

Ножицата, която се отваря между подготовката в университетите и реалния бизнес, е много голяма и може да бъде запълнена само с допълнителни обечуния и квалификация. Работодателите трябва да осъзнаят, че единственият начин кадрите да бъдат добре обучени и подготвени, е като им протегнат ръка. 

„В България основно се отличават два типа работодатели – такива, които инвестират много в преквалифицирането на служители, но и такива, които основно разчитат да намерят вече добре обучен кадър, който да привлекат с добро заплащане“, отбеляза Василева.

Тя отбеляза, че секторите, в които текучеството на кадри у нас остава високо, са традиционно при търговия на дребно, нискоквалифицирани служители в производствения сектор, но освен текучество има и изключителен недостиг на неквалифицирани служители.

По думите на госта все повече служители търсят развитие при настоящия си работодател в посока придобиване на нови умения, преквалификация и кариерно израстване, което е добър сигнал за работодателите, тъй като при недостига на кадри те често се притесняват за нивото на заплатите, докато служителите са отворени да се развиват в текущата си компания.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още