IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании са добавили 192 хил. работни места през април

Данните на ADP отчитат най-рязкото повишение за последните месеци и отново поставя под въпрос политиката за лихвите на Фед

17:13 | 01.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Наетите  нови служители през април от американските компании достигна 192 хил. и това е най-бързия темп през последните месеци, което подсказва за силното търсене на работна сила в различни индустрии, пише Bloomberg. Данните са на ADP и изненадват пазара - очакванията бяха за ръст, но до около 183 хил.

Най-голям ръст на новите наети е регистриран в южните щати, допълва още Bloomberg.  Секторите с най-много нови работни места са свързаните с туризма, както и строителството, а областта на комуникациите е единственият, където съкращават работници.

Трудовият пазар в САЩ остава по-устойчив от очакваното и въпреки високите лихви на Федералния резерв има устойчив и здравословен ръст на търсенето на нови служители и ниски нива на безработицата. Това подкрепя потребителското търсене и държи високи цените, тоест мерките за ограничаване на инфлацията на Фед не дават очаквания ефект.

Затова и очакванията са, че институцията ще запази нивото на лихвата, след като отбеляза и невъзможността засега да повлияе върху инфлацията.

Данните на ADP обаче показват забавяне на ръста на заплатите - хората, които сменят работата си през последния месец са получили с 9,3% по-висока заплата, или с 1 пр.п. надолу спрямо март. Служителите, които са запазили работата си са получили средно увеличение от 5%, или същото както през март.

В края на седмицата се чакат и официалните правителствени данни за безработицата в САЩ през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 01.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още