IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФИЕК: Още в началото на годината трябваше да се търсят дългосрочни договори за газ у нас

Каквото и да договаряме в момента, ще е на неизгодни цени, предупреди изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори

11:00 | 27.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Още в началото на тази година, преди събитията в Украйна, имаше индикации, че нямаме желание да си подновим договора си с „Газпром“ - към края на миналата и началото на тази година още не бяхме влезли в такива преговори, следователно трябваше още в началото на 2022 г. да се търсят дългосрочни договори за газ. Такова мнение изрази в интервю за БГНЕС Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

"Сега, каквото и да договаряме, е на неизгодни цени“, смята Найденов.

Поради липсата на работещ парламент и невъзможността от компенсации за бизнеса, служебният министър на икономиката заяви, че половината от бизнеса може да премине на алтернативни горива.

Според Найденов някои големи предприятия, използващи природен газ, може да затворят, тъй като няма как да преминат към други алтернативни енергоизточници. „Ако нарастването на цените на газа продължи, наистина ще видим затварянето на предприятия. В Западна Европа вече няколко завода го направиха, тук засега успяваме да издържим и то заради факта, че имаме компенсация за електроенергията. Освен това в момента има и заводи, които са в ремонт, не осъществяват дейност, и това за момента спасява нещата. Ако в близко време обаче не се вземат мерки за цената на газа, наистина ще видим затварянето не само на големи, но и на малки предприятия,“ прогнозира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още