IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г7 се разбраха за тавана за цената на руския петрол, ЕС обмисля таван за газа

Русия няма да работи с държави, които прилагат "непазарни принципи", коментират от Кремъл

16:59 | 02.09.22 г. 23
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Финансовите министри от Г7 се разбраха за въвеждането на таван на цената на руския петрол и петролни продукти, която ще бъде определена на базата на редица технически фактори и може да бъде преразгледана, ако се налага. Цената ще бъде публично и открито дискутирана и определена при прозрачни условия, съобщават от институцията в комюнике, публикувано на сайта на германското правителство. 

Ефективността на мярката ще бъде следена внимателно и ако се налага - параметрите ще бъдат променени, допълват още от Г7.

През юли анализатори коментираха, че Клубът на богатите вероятно ще предложи ограничения на цената на руския петрол между 40 и 60 долара за барел.

По информация на Financial Times механизмът може да бъде въведен между 5 декември и 5 февруари 2023 година. Схемата предивижда система от стимули за транспортни компании и застрахователи, за да бъде спазван таванът на цената за руския петрол, допълва още изданието.

Русия от своя страна заплаши, че няма да продава петрол на страните, които въведат таван на цената на петрола. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Русия няма да работи с държави, прилагащи "непазарни принципи".

Таванът на цената на петрола е нов опит да бъдат намалени приходите на Русия от търговия с енергоизточници, с които тя финансира своята война в Украйна. Според представителите на Г7 мярката трябва да успокои и енергийните пазари, които реагираха много силно на случващото се в последните месеци. През май ЕС въведе ембарго на руския петрол, което ще влезе в сила през декември.

Междвременно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира, че Европа трябва да въведе и таван на цената на руския тръбен газ. По този начин ще бъде ограничена възможността на руския президент Владимир Путин да манипулира енергийните пазари в общността, допълни тя, цитирана от Ройтерс.

Тя призова и за мерки за уязвимите потребители и компании, финансирането на които да дойде от големите печалби, трупани от компании в енергийния сектор благодарение на енергийната криза. Според Урсула фон дер Лайен има правни възможности да бъдат въведени и двете предложения.

Темата за интервенции на енергийния пазар стана много актуална на фона на рекордните цени на газа в Европа и на електроенергията в Германия. Тя ще бъде дискутирана на неформална среща на енергийните министри от общността в Прага на 9 септември. Очакванията са там да бъде предложено именно въвеждането на таван на цената на природния газ като цяло.

Източник на Ройтерс посочва, че на 14 септември ЕК ще публикува своите предложения, които да регулират енергийните цени в общността.

От началото на военната си инвазия в Украйна Русия започна да намалява доставките на газ за страните от ЕС, което изстреля цената на природния газ до почти 340 евро за мегаватчас. Според председателя на ЕК в момента Москва търси начини не как да изпълни своите задължения по договорите си с европейските клиенти, а как да спре доставките изцяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 9
khao
преди 1 година
малиии, не остана място на амбразурата от местните глупциии :)) а пък златния тъъъпок се хвали че китайците прибират печалбата от руския гаааз, смятай за колко спрел в главата човек иде реч, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 7
doba
преди 1 година
Хех, купувачите се били разбрали за цената, но... без участието на продавача :) Нова мода някаква...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 8
valentino29
преди 1 година
До: Импeраторът-"Има и други страни с нефт и газ, няма страшно.",но и те ли ще ви ги дават без пари!?. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 16
Импeраторът
преди 1 година
Никой от ЕС няма да играе скоро с Просия. Супер! Има и други страни с нефт и газ, няма страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой,ой, опять нас нaxyeли! Нет край на тая мука! Точна падумаем что ета всьо и бааам, новий шамар с крак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 10
Alex Silver
преди 1 година
което изстреля цената на природния газ до почти 340 евро за мегаватчас === Я си го кажете на разбираем човешки език - $3800 за илядо кубика. А са купували доскоро по $400. Имали бол пари, да плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 11
Alex Silver
преди 1 година
Тепични сметки без кръчмаря. Стават смешни и за пред кокошките. ТИЯ объркани главоци щели да диктуват продажните цени на нефта и газа на Русия? По целия свят. Те затова я докараха до кривата круша. Не могат себе си да оправят, сега се захващат с Русия. Така е, когато мислиш с другия край на гръбначния мозък. Неспасяеми са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 10
julian12
преди 1 година
До: ZlatoС един замах и главата на ЕС е паднала? Интересно, че САЩ и Канада не правят нищо по въпроса с петрола. Изкуствено създадена криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
До: ZlatoWhat about prices? According to JPM's commodities team (whose full note is available to pro subscribers), given the high levels of stress in the oil market, a cut of 3.0 mbd (Russian production) could cause global Brent price to jump to $190/bbl, while the most extreme scenario of a 5 mbd (Russian production) slash in production could drive oil price to a stratospheric $380/bbl.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 9
Zlato
преди 1 година
До: valentino29Не съм убеден. По-скоро ще има ограничения на бензиностанциите. 10 литра на кола на месец. Друг начин няма. Ако успеят да намалят бензина от 3 на 1 лев зелената революция оттече в канала. ЕС просто се матира сам. Колкото повече се мята, толкова повече се затяга примката :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още