IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ „Запорожие е изгубила връзка с основната електроснабдителна мрежа

В момента централата продължава да осигурява енергия чрез резервно трасе

10:30 | 04.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Украинската АЕЦ „Запорожие“, най-голямата ядрена централа в Европа, е изгубила връзка с основната електроснабдителна мрежа, въпреки че продължава да осигурява енергия чрез резервно трасе, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация на енергийни експерти към ООН.

Новината засилва опасенията за възможна катастрофа, докато Москва продължава да ограничава доставките на газ за Европа.

Само един от общо шестте реактора на АЕЦ „Запорожие“ продължава да работи, съобщават от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Провокациите на Москва спрямо енергийния сектор в Украйна и този на Европа са свързани с продължаващата война на Русия в своята южна съседка, което подчертава дълбокия разрив между Кремъл и Запада, докато европейските страни се подготвят за тежка зима по отношение на енергийните доставки.

„Русия подготвя решителен енергиен удар върху всички европейци за тази зима“, предупреди украинският президент Володимир Зеленски в най-новото си вечерно видео изявление в събота, позовавайки се продължаващото прекъсване на газовите доставки по трасето „Северен поток 1“.

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му може да посредничи в спора за АЕЦ „Запорожие“, която е окупирана от войските на Москва.

Миналия месец Ердоган предупреди за опасността от ядрена катастрофа, когато посети Лвов за разговори с украинския си колега Володимир Зеленски.

„Притеснени сме. Не искаме нов Чернобил", каза турският лидер.

Украйна съобщи в петък, че е бомбардирала руска база в близкия град Енергодар, унищожавайки три артилерийски системи, както и склад за боеприпаси.

Екип от 14 души от МААЕ посети Запорожие, като шефът на ядрения наблюдател на ООН Рафаел Гроси съобщи, че обектът е бил повреден при обстрелите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Alex Silver Митя, ти явился в пасольство за зарплата на августе? Премия не бъдет, тьi помниш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Новината засилва опасенията за възможна катастрофа, докато Москва продължава да ограничава доставките на газ за Европа. === И каква е връзката между катастрофа на ЗАЕЦ и природния газ? Да не би вече да прехвърлят АЕЦ на газия? А после на въглища?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още