IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата индустрия се възползва от войната в Украйна, за да промени политиката на Байдън

САЩ започнаха да доставят втечнен природен газ в чужбина едва през 2016 г., но вече се превърнаха в най-големия износител в света

08:45 | 23.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Руските танкове и бронирани машини едва бяха започнали да навлизат в Украйна, преди индустрията за изкопаеми горива в САЩ да се задейства. До Белия дом бързо беше изпратено писмо, в което се настояваше за незабавно увеличаване на производството и износа на газ за Европа преди очакваната енергийна криза.

В писмото с дата 25 февруари, само ден след като силите на Владимир Путин започнаха нападението си срещу Украйна, се отбелязва "опасният момент", преди да се премине към списък с искания: повече сондажи в обществените земи на САЩ; бързо одобрение на предложените терминали за износ на газ; натиск върху Федералната комисия за енергийно регулиране - независима агенция, да даде зелена светлина на предстоящите газопроводи, пише в цитиран от БГНЕС анализ за Guardian Оливър Милмън.

До зимата на 2022 г. трябва да има "виртуални трансатлантически газопроводи", които да текат от САЩ към Европа, предвиждат авторите.

Шест месеца след писмото инвазията на Русия е спряла и на места се е оттеглила, но американската газова индустрия е постигнала почти всички свои първоначални цели. В рамките на няколко седмици администрацията на Джо Байдън прие основните искания на газовата индустрия като политика. Те проправиха пътя за нови тръбопроводи и съоръжения за износ, създадоха нова работна група за увеличаване на износа на газ за Европа и одобриха финансиране в размер на 300 млн. долара за подпомагане на изграждането на газовата инфраструктура на континента.

"Дори не мога да започна да ви разказвам колко много се е променила инерцията за компаниите в САЩ, които са искали да осъществят проектите си и просто не са били в състояние да получат дългосрочни договори", заяви радостният Фред Хътчисън, президент на LNG Allies, индустриалната група, която изпрати писмото, само три седмици след началото на военните и лобистките усилия.

Реториката на администрацията на Байдън, която се обявяваше за дълбоко ангажирана с борбата с климатичната криза, се е "променила значително" само за една седмица, отбелязва Хътчисън. Създаването на работната група за износ на газ от Байдън беше "пряк отговор на предложението, представено от "Съюзници за втечнен природен газ", похвали се групата през март.

Но възприемането на втечнения природен газ или LNG - газ, който е охладен до -160Cº, превръщайки се в течност, която може да бъде транспортирана в чужбина, като акт на неподчинение на Путин, разтревожи активистите за защита на климата, които предупреждават, че това ще доведе до десетилетия наред нагряване на планетата и ще приближи света до климатична катастрофа.

"Фактът, че само няколко седмици след като тези искания бяха изложени, президентът Байдън превръща желанията на индустрията в политика, е осъдително за президента, който обеща да се справи с климатичната криза", каза Зорка Милин, старши съветник в Global Witness, която сподели с вестник Guardian нов доклад за ескалацията на газовата инфраструктура.

Милин заяви, че американската газова индустрия е "облизала устни" в началото на войната в Украйна. "Няма съмнение, че очевидната капитулация на Байдън пред газовата индустрия отвори вратата за тези компании да продължат да печелят на гърба на страдащите в Украйна, на живеещите в близост до новата газова инфраструктура в САЩ и на милионите хора, засегнати от изменението на климата в световен мащаб", добави тя.

Последна актуализация: 07:47 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още