IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция се готви да строи ядрени реактори, за да избегне нова енергийна криза

Бъдещото ново правителство ще поиска от Vattenfall да увеличи своя ядрен капацитет, за да отговори на нарастващото търсене на енергия в страната

16:45 | 17.10.22 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новото правителство на Швеция ще поиска от държавната компания Vattenfall AB да планира и изгради нови атомни електроцентрали, за да се отговори на нарастващото търсене на електроенергия в страната, съобщава Bloomberg.

„Ще бъдат изградени нови атомни реактори в Швеция“, заяви Еба Буш, лидер на Християндемократическата партия, която участва в управлението на страната след последните избори. Опозиционният десен блок приключи вота като първа политическа сила в средата на септември, като се очаква на предстоящото парламентарно гласуване той да се превърне в следващото правителство на Швеция.

Швеция се присъединява към други европейски страни, които се насочват към ядрената енергия в отговор на рекордно високите цени на електроенергията и страховете за сигурността на инфраструктурата. През 2010 г. страната се обяви в подкрепа на извеждането от експлоатация на всички ядрени мощности.

Шведските власти разгорещено обсъждат ядрената енергия, която наскоро получи подкрепа от населението на фона на продължаващата енергийна криза.

Скандинавската страна разполага с шест реактора, управлявани основно от Vattenfall. Ядрената енергия, хидроенергията и вятърните турбини покриват почти цялото търсене на електроенергия в Швеция.

Първият търговски ядрен реактор е въведен в експлоатация в Швеция през 1972 г., въпреки че обществото е разделено по отношение на този тип енергия. Нарастването на политическата опозиция на местно ниво през следващите години кулминира в референдум от 1980 г., който принуждава политиците да започнат да извеждат реакторите от експлоатация.

Анкетите преди изборите показват, че 60% от населението иска нови реактори, които да подкрепят стремежа на страната за разширяване на зелената енергия. Въпреки че има достатъчно вятърна енергия, настоящата криза разкрива недостига на непроменлива енергия, по-специално на юг.

Vattenfall изведе от експлоатация два реактора в електроцентралата Ringhals в югозападната част на страната съответно през 2019 и 2020 г. Оформиха се редица ожесточени дебати по време на предизборната кампания, където по-умерените политици обвиниха правителството, че се намесва в решенията на компанията. Кабинетът твърди, че извеждането на двата реактора от експлоатация е изцяло решение на Vattenfall.

Най-големият реактор в страната, Oskarshamn-3, с капацитет от около 1400 мегавата, се управлява от Uniper SE, германския енергиен гигант, който беше подкрепен от Берлин заради спирането на руските газови доставки и ръста на цената на синьото гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Е да вземем да построим Аец Белене с борч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 1 година
Я каква статия? То няма и месец откакто пак тук побликуваха статия за атомните проблеми на Франция която трябвало да не разчита на ядрената енергетика толкова много, а да взима пример от Швеция която произвеждала толкова много енергия от възобновяеми източници. Който го интересува ето линка: https://***.investor.bg/a/518-energetika/360168-yadrenite-problemi-na-frantsiya-otrazyavat-nuzhdata-ot-energiyna-diversifikatsiyaКакво се оказва Швеция взела пример от Франция. Ти да видиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още