IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка очаква цените на енергията да се понижат с 11% през 2023 г.

Износът на петрол от Русия ще се свие с 2 млн. барела на ден поради наложеното от Запада ембарго и ограниченията върху петролните товари и преноса им

18:37 | 26.10.22 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на енергията ще се понижат с 11% през 2023 г., след ръст от 60 на сто през настоящата година на фона на продължаващата война на Русия в Украйна, въпреки че забавянето на световната икономика и анти-Covid мерките в Китай могат да причинят по-голям спад, прогнозира Световната банка, цитирана от Ройтерс.

Според международната институция средната цена на международния петролен бенчмарк Брент ще бъде 92 долара за барел през следващата година, като се очаква тя да се понижи до 80 долара за барел през 2024 г. Тези стойности са значително по-високи от средната 5-годишна цена на Брента от 60 долара за барел.

Световната банка изтъква в своя доклад Commodity Markets Outlook, че износът на петрол от Русия ще се свие с 2 млн. барела на ден поради наложеното от Запада ембарго и ограниченията върху петролните товари и преноса им, които ще влязат в сила на 5 декември.

Предложеният от страните от Г-7 ценови таван за руския петрол ще засегне руския износ, но за да има ефект, ще е необходимо да се включат и големите развиващи се пазари, въпреки че подобен механизъм остава неизпробван, признава Световната банка.

Според институцията по-силният долар – както и свиващата се стойност на валутите на повечето развиващи се икономики – оказват възходящ тласък на цените на храните и горивата, което може да влоши хранителната несигурност, която вече засяга около 200 млн. души по света.

„Комбинацията от повишени цени на суровините и постоянно обезценяване на валутата се превръща в ускорена инфлация в много страни“, изтъква Айхан Косе, съавтор на доклада на Световната банка.

Според него развиващите се пазари трябва да се подготвят за „период на още по-голяма волатилност на световните финансови и стокови пазари“.

Обезценяването на валутата означава, че почти 60% от развиващите се пазари и икономики, които внасят петрол, са отбелязали увеличение на цените на петрола по отношение на местната валута от началото на войната в Украйна на 24 февруари.

Близо 90% от тези икономики също отбелязаха по-голямо увеличение на цените на пшеницата в местна валута, добавя Световната банка.

Инфлацията при цените на храните е средно над 20% в Южна Азия през първите три тримесечия на 2022 г., докато средната инфлация в други региони, включително Латинска Америка и Карибите, Близкия изток и Северна Африка, Субсахарска Африка и Източна Европа и Централна Азия, варира между 12% и 15%.

Въпреки че цените на енергията се понижават, те все още ще останат със 75% над средните нива за последните пет години, добавя банката.

Цените на природния газ и въглищата се очаква да се понижат през 2023 г. от рекордно високите нива през 2022 г., но цените на австралийските въглища и американския природен газ все още се очаква да бъдат двойно по-високи от средните за последните пет години до 2024 г. Цените на природния газ в Европа може да са почти четири пъти по-високи, предупреждава Световната банка.

Междувременно производството на въглища се увеличава значително, тъй като основните износители засилват производството, излагайки на риск целите за борба с изменението на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Цените тенденциозно ще продължат да вървят надолу и скоро ще заговорим за старите цени на природния газ. Много е важно, че газовите уреди са снабдени с модерни и надеждни системи за сигурност и са лесни за употреба, което гарантира тяхното безопасно използване. Въпрос на време е всички отново за да забравят за климатиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
Специално за бугарско БеВеБе то ке биде отрицательно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
Световната бамка да бае да не се понижи енергията като в Украйна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още