IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се нуждае от зелена енергия за своите водородни планове

Към 2050 г. южната ни съседка планира да произвежда 7,4 млн. тона зелен водород

15:26 | 03.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гърция има амбициозни планове за зелена трансформация, става ясно от публикация на англоезичната версия на "Катимерини". Според тях към 2050 г. в страната ще се произвеждат около 7,4 млн. тона зелен водород, от които 2,4 млн. тона ще се изнасят. Това означава, че страната ще се нуждае от 60 гигавата нови зелени мощности само за захранване на електролизаторите.

Междинната цел е през 2040 г. в Гърция да се произвеждат 3 млн. тона зелен водород, от които 1 млн. тона - за износ.

Официалните планове ще бъдат представени през другата седмица, но според мнения на експерти ключовото в тях ще бъде бърза процедура за одобрение на проекти, свързани със зелен водород и държавни субсидии.

Страната ще се възползва от изградената газова инфраструктура, включително и планирания EastMed, за реализацията на идеята, посочва още "Катимерини".

Водородът е от съществено значение за позеленяване на сектори, които не подлежат на електрификация - например тежката индустрия и товарния транспорт.

Финансирането на подобни проекти може да стане и с пари по Фонда за иновации на ЕС, който планира да раздаде 38 млрд. евро до 2030 г. за зелен преход. Парите във фонда идват от постъпленията от търговия с въглеродни емисии.

Досега по фонда са разпределени 2,9 млрд. евро, а по-рано днес (3 ноември) от ЕК съобщиха, че набират проекти в третата процедура по фонда за тази година. Разпределени ще бъдат 3 млрд. евро, от които 1 млрд. евро са предвидени именно за проекти за електрифициране на индустрията и зелен водород.

По тази схема 1 млрд. евро са предвидени за енергийна трансформация като цяло, включително и за проекти за улавяне и съхранение на въглеродни емисии и нискоемисионни горива за корабната и самолетната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още