IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" заплашва да намали транзита на газ през Украйна*

Руската компания установи намаление на доставките за Молдова

16:26 | 22.11.22 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската компания "Газпром" предупреди, че от 28 ноември може да намали транзита на газ през Украйна. В момента това е единственият източник на газ за Западна Европа. В своя телеграм канал газовият гигант обяснява, че има намаление на доставките за Молдова. "Обемите, които "Газпром" подава на газовата точка "Суджа" за транзита към Молдова през територията на Украйна, превишават физическия обем на подаваното на границата на Украйна с Молдова", се казва в съобщението на компанията.

Ако това положение не се регулира, от следващата седмица "Газпром" ще започне да намалява подаването с отчетената разлика на двете точки. 

Малко по-късно операторът на украинската газопреносна мрежа ГТС Украйна съобщи, че са транзитирани подадените количества газ и това може да се потвърди от всички документи на компанията, подписани от всички оператори, включително и "Газпром". Компанията обаче отбелязва, че от септември 2022 година през входните точки на Молдова вече може да бъдат правени виртуални доставки, а руският газов гигант настоява подобна практика да не бъде прилагана. Според ГТС именно това е причината "Газпром" да заплашва с намаляване на доставките  - за да блокира този инструмент и да запази зависимостта на Молдова от руския природен газ. 

Години наред Украйна и Русия спореха за транзита през зимните месеци. Москва дори спря доставките на газ за Европа през 2009 година, когато още нямаше алтернативни трасета, обвинявайки Киев в отбор на потока. От 2015 година Украйна не купува газ директно от "Газпром", а чрез виртуална търговия със съседните си държави. 

От началото на войната през февруари транзитът на газ през територията на Украйна се запазва. През май обаче операторът на газопреносната мрежа на Украйна ГТС поиска цялото договорено количество да минава през точка "Суджа", след като "Сохранивка" попадна в окупираните от Русия територии. Украинската компания коментира, че няма достатъчно контрол върху компресорните станции и затвори работата им. В Москва обаче не се съгласиха да пренасочат целите количества през "Суджа" и оттогава Украйна транзитира около половината от договорените преди години обеми за транзит - между 42-43 млн. куб. метра на денонощие. 

Компресорната станция "Суджа" е единственият път на руския природен газ за Западна Европа след експлозиите на "Северен поток".

Русия доставя газ за Европа и през "Турски поток" - едната тръба на съоръжението е за турския пазар, а другата - за страните от Балканския полуостров и за Централна Европа, сред които са и най-верните съюзници на Кремъл в последните месеци - Сърбия и Унгария.

* Статията е допълнена с позицията на ГТС Украйна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Кемаф, глава проста между два лоста.https://***.youtube.com/watch?v=6YC6Mhcyvf4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Северен паток не арбайтен онли south.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Лошият "Газпром" не дава честните и почтени укробандеровци да го крадат. Цялото прогресивно човечество като един ще подкрепи честните и почтени укробандеровци и техните справедливи кражби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още