IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инсталирането на нови вятърни и соларни мощности в Китай се забавя през октомври

Общият капацитет, добавен от началото на годината, достига 58 гигавата за соларната и 21 гигавата за вятърната енергия, изоставайки от прогнозите за годината

09:42 | 23.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Агресивният тласък на Китай към възобновяемата енергия се забавя, тъй като нарастващите разходи и коронавирусните ограничения в страната оказват спирачен ефект върху темпа на изграждане на соларни и вятърни мощности, което влияе и върху постигането на годишните цели, съобщава Bloomberg.

Едва 5,6 гигавата соларни и 1,9 гигавата вятърни мощности са били инсталирани в Китай през октомври, сочат данни на Националната енергийна администрация. Темпът на изграждане на съоръжения за тези два вида енергия се забави и през септември, като общият капацитет, добавен от началото на годината, достига 58 гигавата за соларната и 21 гигавата за вятърната енергия, изоставайки от прогнозите за годината.

Китай обикновено отчита рязък ръст в инсталирането на възобновяеми мощности към края на годината, като декември често се радва на най-голямо увеличение, тъй като предприемачите, особено държавните, бързат да постигнат годишните си цели. Но политиката на Пекин за нулева толерантност спрямо коронавируса и високо вдигнатата летва при годишните цели за соларната енергия и оборудване могат да помрачат тези стремежи.

Правителството все още не е обявило официално очакванията за увеличения капацитет на възобновяема енергия за тази година, като предпочита да оценява напредъка чрез изчисляване на дела на възобновяемите енергийни източници от общото потребление на енергия. Една от най-оптимистичните прогнози за 2022 г. е направена от мозъчен тръст, свързан с Националната енергийна администрация, който обяви през юни, че добавеният капацитет на соларна енергия за годината ще достигне 100 гигавата, а този за вятъра – 56 гигавата.

Коронавирусът

Броят на заразените с коронавирус в Китай се увеличи значително от юни насам. Дневните случаи на новозаразени доближават рекордно високите нива, отчетени през април. Това е своеобразен тест за подхода на Пекин за ограничаване на разпространението на вируса. Въпреки че правителството избегна налагането на национално блокиране, общо 48 града вече са обект на някаква форма на ограничение на движението на жителите, посочва Nomura Holdings Inc.

Един от най-големите разработчици на инсталации за възобновяема енергия, China Three Gorges Renewables Group, предупреди миналата седмица, че изпълнението на неговите слънчеви проекти ще се забави. Компанията се позова на смущения заради коронавируса и високите разходи, след като скокът в цената на полисилиция тласна нагоре и цените на панелите и забави реализирането на проектите.

Daiwa Capital Markets заяви, че по-слабите данни за октомври са разочароващи, но потвърди прогнозата си, че през 2022 г. ще бъдат инсталирани съоръжения за рекордните 90 гигавата слънчева енергия и 55 гигавата вятърна. Тиени Джао, анализатор в BloombergNEF, също заяви, че очаква над 90 гигавата слънчева енергия и че въздействието на анти-Covid ограниченията постепенно ще отслабне през следващата година.

Държавните фирми ще бъдат подложени на политически натиск да постигнат целите си и ще се радват на относително по-голяма толерантност, когато става въпрос за възвръщаемост на инвестициите, смята Джао. „Ако инсталациите не могат да отговорят на очакванията тази година, ще бъде много трудно за провинциите да постигнат своите цели за мощностите относно 14-ия петгодишен план“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още