IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС намери още 20 млрд. евро за намаляване на зависимостта си от руски енергоизточници

Средствата идват от схемата за търговия с емисии

17:01 | 14.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от ЕС ще могат да използват още 20 млрд. евро под формата на грантове за проекти, които намаляват зависимостта от руските изкопаеми горива. Средствата ще дойдат от схемата за търговия с въглеродни емисии. Това е предвидено в предложение за финансиране на механизма RePowerEU, по което беше постигнато съгласие при консултациите между Европейския съвет и Европейския парламент.

Текстовете трябва да получат одобрение в пленарната зала на парламента и от европейските лидери, се казва в публикация на сайта на Европейския съвет.

След финалното одобрение страните от ЕС ще имат възможност да допълнят своите планове за възстановяване и да включат и тези средства при финансиране на различни проекти, включително и по мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградите, декарбонизацията на индустрията, производство на електроенергия от ВЕИ, водород и т.н.

Парите ще могат да бъдат използвани още и за подобряване на енергийната инфраструктура, включително и за изграждане на терминали за втечнен газ, особено ако те се отнасят до диверсификацията на доставките за целия континент. Средства ще бъдат отделяни за нискоемисионен транспорт и инфраструктура, включително и жлезопътна, както и за подкрепата на енергийно бедните в общността.

Цената на емисиите въглероден диоксид, търгувани в европейската схема ETS, започна да се покачва още в края на 2020 година, като повечето анализатори бяха категорични, че това е спекулативно на фона на току-що поетите ангажиментите по Зелената сделка. Тогава един тон емисии се търгуваше за около 25 евро, а днес цената вече е малко над 85 евро.

С началото на войната в Украйна емисиите за кратко поевтиняха под 60 евро за тон - тогава очакванията бяха, че ЕС ще се откаже от своите екологични амбиции на фона на съкратените енергийни доставки. Последните месеци обаче показват, че по-скоро военните действия насърчават, отколкото да забавят зелените проекти в общността, и цената отново се повиши и дори през октомври бяха записани рекордните малко над 90 евро за тон въглеродни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още