IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият завод за соларни панели в света ще бъде изграден в Китай

Съоръжението ще има мощности за производство на 100 гигавата соларни пластини и 50 гигавата слънчеви клетки годишно

09:30 | 18.01.23 г. 1
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Най-големият производител на оборудване за чиста енергия Longi Green Energy Technology Co. планира да инвестира 45,2 млрд. юана (6,7 млрд. долара) в изграждането на най-голямата база за производство на соларни панели в света, съобщава Bloomberg.

Компанията е подписала писмо за намерение с местни правителства в провинция Шънси за проект за разширяване, който ще ѝ позволи да изгради мощности за производство на 100 гигавата соларни пластини и 50 гигавата слънчеви клетки годишно, сочи документ, подадени в Шанхайската фондова борса.

Новите заводи на практика ще удвоят съществуващия капацитет на Longi, а компанията заяви в прессъобщение, че центърът ще бъде най-голямата производствена база за соларно оборудване в света. Очаква се проектите, разположени близо до централата на компанията в Сиан, да заработят през третото тримесечие на 2024 г., се казва в документа.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Соларните пластини са тънки квадрати от полисилиций, които се свързват с клетки и след това се сглобяват в слънчеви панели, които генерират електричество от покриви и гигантски полета. Longi е най-големият производител на пластини в света с около 105 гигавата капацитет миналата година, показват данни на BloombergNEF. Освен това компанията има и производствен капацитет от около 35 гигавата клетки.

Светът се бори с климатичните промени, но достъпът до слънчеви панели е предизвикателство за някои пазари, включително САЩ, тъй като производителите бяха затруднени през 2021 и 2022 г. от рядък период на нарастващи разходи за полисилиций – ключов материал за повечето панели. Ръстът в производството на слънчево оборудване може да помогне на страните да намалят зависимостта си от изкопаемите горива и потенциално да понижат цените на електроенергията.

Цените на пластините и полисилиция спадат през последните седмици, намалявайки маржовете на печалба на производителите. Longi се опитва да разшири господството си, използвайки нов усъвършенстван капацитет, за да снижи разходите и да консолидира пазара, казва Денис Ип, анализатор в Daiwa Capital Markets. 

Акциите на Longi поскъпнаха с 2,8% в търговията в сряда. Цената им е спаднала с 33% от 30 юни насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Светът се бори с климатичните промени === Бори се като прасе с тиква. Едно е сигурно, но продължават да ни будялкят - климатични промени винаги е имало и винаги ще има, но те не зависят от човешката дейност. Новите Остап Бендеровци събират такси буквално от въздуха, както го направиха с "озоновата дупка". И защо не, след като има толкова будали? === https://glasove.com/na-fokus/zashto-klimatichnite-promeni-sa-izmama-zashtoto-sa-realni-no-ne-sa-prichineni-ot-horata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още