IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще спре да купува втечнен руски газ

Европейските компании ще трябва да информират ЕК за произхода на газа, става ясно от документ на германското правителство

10:25 | 31.01.23 г. 23
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германското правителство има намерение да спре да купува втечнен руски газ, става ясно от документ, до който има достъп Bloomberg. "Федералното правителство не подкрепя доставките на руски втечнен газ", пише в отговор на запитване от опозицията зам.-министърът на енергетиката Патрик Граихен.

Според писмото кабинетът е информирал местните компании да предприемат нужните мерки и да изключат покупката на втечнен газ от Русия, ако е възможно. На този етап говорител на Министерството на икономиката, което също отговаря за енергийната политика в Германия, отказва коментар по казуса, пише Bloomberg.

В писмото на Граихен е записано още, че европейските компании ще бъдат задължени да уведомяват ЕК за произхода на покупките на газ в обем над 5 тераватчаса.

От началото на годината доставките на тръбен газ за Западна Европа намаля съществено - в последните дни транзитът през Украйна, която остана единственото трасе за Запада, намаляват съществено до около 24 млн. куб. метра на денонощие, спрямо договорените през 2019 година 110 млн. куб. метра и към 42 млн. куб. метра от май 2022 година.

Когато Русия и Украйна подписваха договора за транзит, който е в сила до 2024 година, плановете на "Газпром" бяха към края на срока изцяло да изолира Украйна от тази дейност, включвайки в експлоатация и "Северен поток 2".

От началото на войната обаче в Европа все по-активно търсят начини да намалят зависимостта си от Русия по отношение на енергийните продукти. Германия например изгради своите първи терминали за втечнен газ. Основен доставчик на газ в Германия в момента е Норвегия.

Статистиката показва, че в последните месеци страните от ЕС може и да не купуват тръбен газ от Русия, но доставките на втечнен са рекордни спрямо минали години. Втечненият газ не е подложен на санкции от Брюксел заради военната инвазия в Украйна и Франция, Белгия, Нидерландия и Испания купуват суровината, посочва Bloomberg.

По данни на германската лобистка организация Zukunft Gas руският втечнен газ има дял от около 6% от общия внос в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
потолок ледяной дверь скрипучая https://***.nytimes.com/2023/01/25/business/china-natural-gas-shortages.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 17
dean.jordanov
преди 1 година
**Статистиката показва, че в последните месеци страните от ЕС може и да не купуват тръбен газ от Русия, но доставките на втечнен са рекордни спрямо минали години. Втечненият газ не е подложен на санкции от Брюксел заради военната инвазия в Украйна и Франция, Белгия, Нидерландия и Испания купуват суровината, посочва Bloomberg.**Т.е. запада налага санкции, а после сам ги заобикаля. Ха-Ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 15
valentino29
преди 1 година
"Германия ще спре да купува втечнен руски газ": газа вече ще е индийски,турски, китайски и тнн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още