IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на природния газ опипва ново дъно - 40 евро за мегаватчас

Пазарите не реагират на студената вълна, обхванала части от Европа

11:34 | 09.03.23 г. 4
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Цената на природния газ продължава да върви надолу въпреки студената вълна, обхванала части от Европа в последните два дни. По данни на Maxar, цитирани от Bloomberg, температурите във Великобритания са с почти 6°С под средното за този месец. Снеговалежи има в Германия и Швеция.

Но влошаването на метеорологичната обстановка не оказва никакво влияние на търговията с природен газ. Дори напротив - на нидерландската борса TTF в сутрешната сесия цената на природния газ намалява с почти 4% и опитва да пробие ново дъно - 40 евро за мегаватчас за първи път от края на юли 2021 година.

В сряда (8 март) априлските контракти на суровината затвориха търговията на цена от 42,33 евро за мегаватчас, или трайно в последните седмици цената остава под нивата от началото на 2022 година, преди да започне войната в Украйна.

Вече далечни изглеждат цени от 350 евро за мегаватчас, които бяха достигнати през август 2022 година, но и нивата все още са далеч от средните за последните години, когато на TTF природният газ се търгуваше за около 20 евро за мегаватчас.

Ниската цена на спот пазарите и достъпът до достатъчни количества газ, като включително не се наблюдава и намаление на доставките от Русия, направиха по-малко търсени резервите от природен газ. По данни на Gas Infrastructure Europe към 8 март газохранилищата в ЕС са пълни до почти 58% от капацитета им.

Данните показват, че страни като Швеция и Португалия почти не са черпили газ от резервите си и хранилищата им са пълни до 95% от капацитета им. У нас газохранилището в Чирен е пълно до 77% от капацитета си, което е рекордно за това време на годината.

Пълните газохранилища, дори и в страни като Германия, внасят допълнително спокойствие на газовите пазари. Те означават, че ЕС ще се нуждае от много по-малко газ за попълване на резервите през този сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... двойно ти се привижда на теб , щото си снощен ... 270 евра за илядо ни го караха братята с паметника ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
До: zelka007 ами то пак е двойно на предишните цени ве зелкич. И то във време, когато няма нужда от газ. А когато заима, по петорна цена ще го вземат от американците. Но ти си пиши дитирамбите, да забавляваш публиката. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Това наистина са много ама много добри новини! Ето, виждате ли... не само че не останахме без газ, но и цената му пада страмглаво надолу. Радвам се, че пазарите успяха да оборят всички критици на газа, които се опитваха да плашат и отказват хората от най-правилният избор - да си потребител на природен газ. Ние вкъщи не бихме се отказали предвид предимствата му. А и не бих си причинила мръсотията с дървата или въглища...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
хихи ... друзя антиваксъре-газовици-ракетчици ... ква я мислхте ква станА ... 40 евра за МВтч е почти 400 евра за илядо кубика . посред зима . с всеки кораб втечнен газ от Нигерия , Египет , Катар , УСАто , Алжир , се разбива митът за незаменимият и надежден газодоставчик ... нефелно племе ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още