IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Repsol се отказва от плановете си за доставки на канадски LNG в Европа

Разходите се оказаха прекалено големи, коментират от испанската компания

15:28 | 17.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Испанската Repsol се отказа от плановете си да разшири терминала за втечнен газ (LNG) на източното крайбрежие на Канада, през който смяташе да доставя суровина за Европа. Компанията отбелязва, че разходите ще бъдат прекалено големи, пише Bloomberg.

В момента капацитетът на терминала край град Сейнт Джон в провинция Ню Брънзуик e ограничен и се използва основно за доставки в Северна Америка. Разширението му ще изисква нови мощности за втечняване и разширение на вече и без това претоварения газопровод до терминала.

Изграждането на терминал за втечнен газ на източното крайбрежие на Канада се планира от години. Войната в Украйна даде нов тласък на идеята, като дори германският канцлер Олаф Шолц помоли за съдействие своя колега Джъстин Трюдо по време на посещението си в Монреал през август 2022 година.

Терминалът край Сейнт Джон изглеждаше най-обещаващият проект за терминал на източното крайбрежие. При него става въпрос за разширяване на съществуващото съоръжение и няма да се минава през дълга процедура за одобряване на ново строителство, посочва още Bloomberg.

Първоначално се говореше, че разширението на терминала ще отнеме три години. Канадските власти се ангажираха с проекта и Трюдо обеща съдействие при регулаторните процедури.

В момента Европа се радва на стабилни доставки на втечнен газ от САЩ, въпреки че цените са по-високи в Азия за май, юни и юли, отбелязва още Bloomberg. Капацитетът на европейските терминали е запълнен повече отвсякога за този период на годината въпреки стачките във Франция, които блокират работата им вече втора седмица.

Очакванията за повишаване на температурите малко преди края на отоплителния сезон пък помагат за едно от най-резките седмични понижения на цената на газа в последните месеци. На нидерландската борса TTF априлските доставки се търгуват за около 43 евро за мегаватчас в обедната търговия, което означава намаление на цената от около 15% спрямо миналия петък (10 март).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Тя Европа си има откъде да си доставя втечнен газ, а за нас огромният плюс е, че имаме такъв терминал наблизо в ГЪРЦИЯ. Колкото повече терминали толкова по-добре за пазара, защото така държавите ще имат достъп до различни източници на LNG, което ще повлияе на цената. В крайна сметка за момента тя е доста поносима, като се има предвид спадовете й на борсите... което е супер за нас потребителите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още