IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Николов: Г-7 следи за поведението на България спрямо претенциите на "Газпром"

Документи от обвинителния акт срещу бившия енергиен министър се разглеждат от седемте водещи икономики в света

10:38 | 12.06.23 г. 3
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На паралелните срещи на Г-7 са представени документи, отнасящи се за поведението на България спрямо претенциите на "Газпром", съобщи пред БНТ бившият енергиен министър в кабинета "Петков" Александър Николов. Тази документация е част от обвинението, което му беше повдигнато в началото на годината за липса на контрол над държавното газово предприятие "Булгаргаз", но все още няма ход по делото, обясни още той.

Николов допълни, че следователката по делото е изпратена в Евроюст - Европейската агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие. Това се е случило две седмици, след като му беше връчен обвинителен акт.

"Не желая да живея в държава, в която институциите са използвани като бухалки или са бизнес структури", каза Николов и призова делото срещу него да бъде задвижено и съдът да се произнесе дали има вина, или не, при действията си по отношение на изпълнението на договора с "Газпром".

Преди дни служебният министър на енергетиката Росен Христов коментира отново пред БНТ, че рискът "Газпром" да ни съди е минимизиран и в момента се анализират варианти България да заведе иск в Арбитражен съд срещ руския газов холдинг.

Бившият енергиен министър отхвърли коментарите от изтеклите записи от срещата на "Продължаваме промяната", че "американците го пазят". Той потвърди, че е имал срещи с американски компании, организирани през американското посолство, но допълни, че това е практиката и срещи със стратегически инвеститори се организират от търговските аташета. Подобни срещи е имал и с представители на бизнеса от Германия, Австрия и Италия. Той допълни още, че кабинетът "Петков" е намалил наполовина зависимостта на България от доставките на руските енергоресурси. "След това какво се е случило, историята ще покаже", заяви бившият министър.

Николов обвини служебното правителство още и в забавяне на изпълнението на Плана за възстановяване. Според него е безмислено да се опитваме да удължаваме работата на въглищните централи, а трябва да използваме средствата за модернизация на енергийната система.

Бившият енергиен министър беше категоричен, че в определени периоди вносът на електроенергия е по-изгоден, защото Гърция и Румъния инвестират в своята инфраструктура и това прави производството на електроенергия по-ефективно. Това по думите му се "пренася през цялата икономика" на България и я прави по-неконкурентоспособна и забява икономическия растеж.

"Всеки ден забавяне на модернизацията на българската енергетика прави съседите ни по-конкурентни от нас", категоричен беше още Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Ванчо ке дига ДДС на парното ама ония у парламента още не са го разгледале https://youtu.be/A0_3hkSvY6c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелната рубля ... гори ли факелчето на Портовая ?! гори си ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Близо е до акъла ,че щом няма арбитражно дело газа в чирен е на демократични фирми.По фиксираната от КЕВР цена на топлоенергията ще понимаем Г-7 с фаренхаит или целзии подгрява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още