IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР утвърди с 8% по-ниска цена на природния газ през юли

В ценовия микс за този месец е включено цялото договореноколичество азерски природен газ, съобщи регулаторът

16:19 | 01.07.23 г. 5
Снимка: Спасияна Сергиева, БГНЕС
Снимка: Спасияна Сергиева, БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди днес цена на природния газ за юли от 60,58 лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

КЕВР утвърди цена на природния газ за юни от 65,82 лева за мегаватчас, което означава, че утвърдената цена за този месец от 60,58 лв./MWh е с 8 процента по-ниска.

Общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка, посочват от регулатора. В ценовия микс за юли е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора България-Гърция, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан.

Тези количества покриват 72,2 процента от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво. След организиране на тръжна процедура "Булгаргаз" е сключил за юли един договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за юли - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

По време на откритото заседание по темата, което се проведе на 28 юни, председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че това показва полезността на договора, който България има с Азербайджан. "Това служи буквално като котва за цената, тъй като тя не зависи от ТТФ (TTF - газовия хъб в Нидерландия - бел. ред.)", заяви Иван Иванов.

Миксът, който се получава от азерския доставчик на природен газ и от другия, позволява да се оптимизира увеличението в цената и затова повишението спрямо заявлението от 12 юни не е 19 на сто, а само 4 процента, обясни в четвъртък изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 01.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Да да ама топографията на инфляцията е още една плюс Портовая.Некъде от Курската аец има жица за Киев https://***.entsoe.eu/data/map/downloads/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелнатарубля ... факелчето гори ли на портовая ?! гори ... :))) ... рассийска газчица от турски хъб нема да внасяме ... Азербайджан и втечнен от Cheniere ... това е !! паметника ще го бишнем !! митрофанова ще я изгоним !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
jin dobry pane https://biz.liga.net/all/tek/novosti/rossiya-razrushila-samuyu-sovremennuyu-vysokovoltnuyu-elektropodstantsiyu-ukrainy-video
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
danchomentata
преди 10 месеца
Пановете требва да миксират с Усраинския КЕВР оно токо ин ги е колко карбона https://euenergy.live/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
danchomentata
преди 10 месеца
Однако не менее важно, что Кременская является важным сетевым элементом, необходимым для интеграции нашей энергосистемы в европейскую.Источник: https://kosatka.media/ru/category/elektroenergiya/news/luganskuyu-oblast-vernuli-v-energosistemu-ukrainy-foto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още