IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV ще продължи да внася руски газ

Договорът на австрийския енергиен гигант с "Газпром" е до 2040 г.

12:36 | 09.07.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Австрийската енергийна компания OMV ще продължи да купува по-голямата част от газа си от Русия тази зима, въпреки че компанията си е осигурила допълнителни договори, покриващи изцяло нуждите ѝ от внос от други източници, заяви главният ѝ изпълнителен директор в интервю за Financial Times.

Алфред Щерн съобщи, че 18 месеца след нашествието на Русия в Украйна компанията му не прави никакви планове за излизане от дългосрочния си договор за доставки с руската „Газпром“, който подписа през 2018 г. Руският газ не е подложен на западни санкции.

„Докато „Газпром“ извършва доставки…, ние ще продължим да вземаме тези количества от „Газпром“, каза Щерн.

На въпрос дали санкции на ЕС върху руския газ ще бъдат приети добре или ще осигурят отдих за репутацията на компанията, 58-годишният австриец заяви, че политиците трябва да вземат решение по този въпрос, но предупреди, че „елиминирането на определени източници също ще тласне цените нагоре“.

„Като индустриална компания имаме задължение да гарантираме, че използваме тези източници, докато те са законово приемливи“, допълни Щерн.

OMV, регионален енергиен гигант със значителен бизнес с петролни и химически продукти, който миналата година генерира приходи от 62 млрд. евро, осигурява около 30% от доставките за австрийския газов пазар. Компанията, чийто най-голям акционер е австрийското правителство, е остро критикувана заради зависимостта си от руската енергия.

В определени моменти миналата зима компанията плащаше над 1 млрд. долара месечно на Кремъл за руски газ.

Откъсването на страните членки от зависимостта им от руската енергия се превърна в централен стълб в реакцията на ЕС на агресията на Москва. През юни 2022 г. Брюксел въведе забрана върху вноса на руски петрол. Но ограничаването на газа на Кремъл се оказа по-трудно заради централната му роля в икономиките на много страни. Санкции върху вноса на газ са обсъждани от ЕС, но няма постигнат консенсус.

Докато съседните Германия и Чехия сведоха до нула вноса на руски газ, Австрия, подобно на Унгария, не е постигнала особен напредък в намаляването на зависимостта си от руски газ.

Австрийският енергиен министър Леоноре Гевеслер призна миналия месец, че не е направено достатъчно и призова австрийските енергийни компании да постигнат по-конкретен напредък към намаляването на вноса на руски газ.

Но Щерн отхвърли критиките, че OMV бездейства.

Компанията е финализирала договори за осигуряване на тръбен капацитет за пренос на газ, достатъчен да покрие всичките ѝ нужди, и си е осигурила доставки от Норвегия, както и от LNG терминали в Нидерландия, посочи той.

„Всичко това ни дава достъп до неруски газ, който е повече от достатъчен, за да покрием задълженията си към нашите клиенти“, каза Щерн и отбеляза ненадеждния характер на руските доставки, които са варирали значително миналата година, като са съставлявали между 20% и 70% от месечния внос на газ на OMV.

Руските доставки към Австрия може да бъдат прекъснати за постоянно догодина заради прекратяването на съществуващ договор за пренос между Русия и Украйна.

Щерн каза още, че OMV е одобрила 2 млрд. евро с цел въвеждането в експлоатация на газовото находище „Нептун дийп“ до 2027 г. в съвместно дружество с румънската „Ромгаз“, в което двете компании имат по 50% участие. Проектът ще пренася 100 млрд. куб. м природен газ към европейския пазар.

„Това ще превърне Румъния в най-големия производител на природен газ в ЕС, а OMV – в един от най-големите производители на газ в Европа. Мисля, че това е значителен принос за сигурността на доставките за Европа“, изтъкна Щерн.

Според него като цяло OMV е свършила „изключително добра работа“ в справянето с настоящата енергийна криза, но в същото време призна, че условията „вземи или плати“ в договора с „Газпром“ все още поставят Русия в по-силната позиция да реши колко газ да купува или да не купува OMV от нея.

Щерн се въздържа от пряка критика на договора и го определи като основан на „стандартни“ пазарни условия. „Няма нищо странно в него“, допълни той.

Договорът е със срок до 2040 г. и беше подписан през 2018 г. от предшественика на Щерн Райнер Зеле, който беше критикуван, че е твърде близък до руските интереси. Руският президент Владимир Путин пътува лично до Виена, за да присъства на подписването.

Компанията си поставя за цел 50% от приходите ѝ да идват от бизнеса ѝ с химически продукти до 2030 г. спрямо 30 на сто в момента. Тя ще продължи да се освобождава от традиционния си бизнес с петролни продукти и вместо това ще се съсредоточи върху зелени горива като водород, добави Щерн.

Той отказа да коментира по думите му „пазарни слухове“ от миналата седмица, че OMV преговаря за възможно сливане на стойност 30 млрд. долара на химическото си подразделение Borealis с Borouge, компанията за химически продукти, където мажоритарен собственик е Adnoc от ОАЕ. В момента Borealis има дял от 36% в Adnoc.

Немислимо е OMV да сключи сделка за намаляване на вниманието си върху химическите продукти, подчерта Щерн. „Химическите продукти са двигателят на растежа в нашата стратегия“, допълни той.

„OMV не продава никакви акции на Borealis“, допълни той.

Adnoc също притежава 25% от компанията и 25% от самата OMV. Австрийският гигант, от негова страна, притежава 15% от Adnoc.

„По-малката сложност винаги е по-добра, но не винаги е възможна“, отбеляза Щерн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 09.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
https://***.carina.rs/servisi.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
danchomentata
преди 9 месеца
Енергиината комисия и председателстващия Я определиха ли Uprava carina Republike Srbije
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още