IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ предлага дерогацията за руския петрол за България да отпадне

Спешно ще се разгледа смяната на представителя на държавата в "Лукойл", стана ясно по време на заседание на бюджетната комисия

14:00 | 25.07.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От дерогацията, която България използва по отношение на вноса на руския петрол, се възползва единствено от "Лукойл", коментира по време на заседание на комисията по бюджет и финанси към Народното събрание депутатът от ГЕРБ - СДС Делян Добрев. От това изключение компанията е спечелила милиарди, "които отиват в Русия, за да финансират войната на (руския президент Владимир - бел. ред.) Путин".

По тази причина депутатът внесе редакционно предложение Министерският съвет да отмени дерогацията, която ни е предоставена от Европейската комисия, което означава забраната за внос на петрол от Русия да влезе в сила веднага и за България, а не от края на 2024 г. Предложението ще бъде внесено като част от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет, който се гледа на второ четене в парламента.

По време на дискусията в бюджетната комисия депутатите коментираха спешната смяна на представителя на държавата в "Лукойл". Министърът на финансите Асен Василев уточни още, че в правителството чакат плана на компанията за отказа от руски петрол и как ще стане това, без да бъдат повишени разходите за потребителите или да бъде застрашена националната сигурност. 

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев препоръча временно за представител на държавата в рафинерията да бъде назначен човек с компетенции - например директорът на Националната агенция за приходите (НАП) или негов заместник.

Според депутата от БСП Румен Гечев има "хаос и паника" около отнемането на концесията на "Лукойл" на пристанище Росенец. Той смята, че предложението за това е внесено без оценка на договора, направените инвестиции и какви неустойки трябва да плати държавата при промяната на концесията, и заяви, че "Лукойл" е в правото си да предприеме ответни мерки.

"Виждам поредица от скандали - ще бъдат викани премиерът, министри", каза още бившият министър на икономическото развитие в кабинета "Виденов" и допълни, че може да има спиране или ограничаване на производството в рафинерията. Според депутата отнемането на концесията е продиктувано от външен натиск или бизнес интереси. 

"Европа не е в ситуацията на мир и свободна търговия", контрира го Цонев и допълни, че парламентът е в правото си да контролира как работи руската компания "Лукойл" в тези условия, защото в момента никой не знае какъв петрол използва рафинерията и накъде изпраща готовата продукция.

Депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров също подкрепи идеята за спешната смяна на представителя на държавата в рафинерията и допълни, че никой в парламента не го е виждал, не е внасял доклади за дейността си и не е изслушван от парламентарните комисии. Финансовият министър пое ангажимент да повдигне въпроса за смяната пред Министерския съвет, който определя представителя на държавата в рафинерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 8 месеца
https://***.investor.bg/a/540-danatsi-i-byudzhet/378517-byudzhetnata-komisiya-ne-odobri-da-otpadne-derogatsiyata-za-ruskiya-petrol - няма да мине, поне на ниво комисия. Доживях да съм съгласен с Гечев тук - това не се е случвало от 1997г НО види се - случи се. Делянчо нещо съвсем е изтрещял, а може и за пари да го прави... знае ли се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
baba_meca
преди 8 месеца
До: dobaТоя дето го е предложил това е на ++++, а другие че са на ----- на него му е все тая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: doba Човеченце глупаво, ако не си разбрало, преди няколко дни москалско официално лице заяви, че щели да вземат българското черноморие без проблеми. Тоест, да храним с пари тия, които ни заплашват и троеят обществото, така ли бе, слабоум?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 13
doba
преди 8 месеца
Немам думи какъв хИдиот може да си!!! Да се отказваш от ++, за да вървиш на -- . Има ли такъв човек(икономист) в Света, освен тия светила!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още