IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните печалби за Big Oil приключиха

И BP съобщава за рязко намаление на печабата на фона на успокоението на енергийните пазари

17:10 | 01.08.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рекордните печалби, които големите петролни компании (Big Oil) реализираха през 2022 година, приключиха, показват финансовите им отчети за второто тримесечие на годината.

През миналия месец американските Chevron и ExxonMobil съобщиха за рязко понижение на печалбите - със съответно 47% и 56% на годишна база.

При европейските конкуренти ситуацията не е розова - печалбата на Shell достигна едва 3,13 млрд. долара, или понижение от почти 83 на сто. За френската TotalEnergies спадът е от 28% до малко над 4 млрд. долара.

Днес (1 август) и BP публикува своите отчети, в които е видно, че печалбата е 2,6 млрд. долара, което е намаление от 70 на сто спрямо второто тримесечие на 2022 година. През първите три месеца на годината компанията обяви печалба от 5 млрд. долара.

Енергийните пазари реагираха остро на руската военна инвазия в Украйна. Москва беше основен доставчик на енергийни продукти за Европа и нестабилността породи криза, усетена навсякъде по света. В последните месеци обаче ситуацията се успокои и цените тръгнаха надолу.

На нидерландската борса TTF цената на природния газ се задържа на нивото под 30 евро за мегаватчас в последните дни. Търговията с петрол е по-волатилна и пазарите са под натиска на опасенията за намалени доставки, но цената на петрола засега се задържа при около 80 долара за барел.

Въпреки същественото намаление на печалбите Big Oil не се отказва да увеличава дивидентите за акционерите си. BP например планира ръст от 10%, а TotalEnergies - с 7,25%. Shell също увеличава дивидента - до 0,331 евро, спрямо 0,2875 евро, обявени през май. Компаниите ще продължат и да изкупуват дългове, макар и вече с по-ограничени стъпки.

Всички компании в сектора получиха критики през миналата година, че използват рекордните печалби да раздават дивиденти и за обратно изкупуване на акции, вместо да инвестират. Секторът обаче е в доста "разкрачено" положение на фона на целите за декарбонизация и прогнозите за ръст на търсенето на изкопаеми горива още години напред.

Печалбата на петте най-големи компании в сектора през 2022 година беше рекордна - над 200 млрд. долара. Много държави обложиха с допълнителни данъци енергийните компании и със средствата от тях покриха част от разходите за подкрепа на потребителите при енергийната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
andy
преди 9 месеца
"Рекордните печалби за Big Oil приключиха" Направо ми стана мъчно за тях!!! Тъкмо да пролея една сълза... и се сетих, че през зимата ще си наваксат с лихвите! Но за Еуропата има какво да се плаче. Все нещо не й се получава с ЕКОто. Тепърва ще плачем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 9 месеца
Рекордни вече може да не са, но продължават да са внушителни , и през третото тримесечие предвид покачващата се през последният месец цена на петрола ще бъдат дори и по-високи...Със сигурност поне още 15-20 години това ще са си яки машини за пари.И показателно е,че най-малко намалява печалбата на американските биг ойл, които не се подведоха по свирката на екоактивистите екстремисти да инвестират във ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още