IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon отчита трето поредно тримесечие на спад на печалбата

Въпреки това енергийната компания обеща да продължи да изкупува обратно акции със стабилен темп на фона на спада на паричния поток

18:55 | 28.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Exxon Mobil Corp. не оправда очакванията на анализаторите след трети пореден спад на печалбата, като това е най-дългата серия от понижения за американския енергиен гигант от срива на петролния пазар през 2014-2016 г. насам, на фона на по-ниските цени на природния газ и свиващата се възвръщаемост от продажбите на горива, съобщава Bloomberg.

Коригираната печалба от 1,94 долара на акция изостава с 6 цента от медианната прогноза на анкетирани от медията анализатори.

Все пак Exxon обеща да продължи да изкупува обратно акции със стабилен темп въпреки спада на паричния поток и наскоро обявената покупка за 4,9 млрд. долара на оператора Denbury Inc.

Представянето на Exxon разочарова пазарите, въпреки че по-рано този месец компанията изненада анализаторите с понижени насоки.

За последен път печалбата на петролния гигант падна в три последователни тримесечие преди седем години, когато световното пренасищане със суров петрол смаза цените.

Нетната печалба на концерна се понижи до 7,9 млрд. долара, което е с около 50% по-малко спрямо нивото преди година, когато руската инвазия в Украйна преобърна глобалните пазари.

Exxon не е единствената енергийна компания, която се разминава с оценките на анализаторите. Shell Plc и TotalEnergies SE също представиха по-слаби отчети, тъй като въздействието на по-ниските цени на газа и влошените маржове от рафинирането на петрол засегнаха сектора.

През второто тримесечие Exxon е изплатила 8 млрд. долара под формата на обратно изкупуване на акции и дивидент. Въпреки че тези плащания надхвърлят свободния паричен поток за периода, компанията разполага с достатъчно капитал, натрупан през предходните тримесечия, за да ги покрие.

„Постигаме това до голяма степен чрез осигуряване на паричен поток от операции през първото полугодие“, коментира данните главният финансов директор Кати Микелс. „Това покри нашите капиталови разходи и ни остави достатъчно паричен поток, за да осъществим плащането на дивиденти и обратното изкупуване на акции“, добавя тя.

Производството на Exxon от ключови проекти в Гвиана и Пермския басейн се повишава с 20% през първата половина на 2023 г. в сравнение с обемите година по-рано. Междувременно капиталовите разходи се движат към горния край на целта от 23 млрд. долара до 25 млрд. долара за годината, докато нивото на производителност на бизнеса с рафиниране е най-високото за второ тримесечие за последните 15 години.

Класация на компаниите от S&P 500, които изплащат най-големи суми на инвеститорите. Източник: Bloomberg L.P. Класация на компаниите от S&P 500, които изплащат най-големи суми на инвеститорите. Източник: Bloomberg L.P.

По-ниските цени на суровините бяха ключов тест за големите петролни компании в САЩ, които обещаха да обсипят акционерите с достатъчно пари. Ситуацията контрастира с европейските конкуренти, чиято възвръщаемост е променлива, тъй като е обвързана с паричните потоци.

Преди отчета в петък Exxon се готвеше да изплати повече от 30 млрд. долара под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции през тази година, което щеше да я нареди на четвърто място по възвръщаемост на парични средства в индекса S&P 500 след Apple Inc., Microsoft Corp. и Alphabet Inc.

Стратегията на главния изпълнителен директор Дарън Уудс за увеличаване на производството на петрол и газ, като същевременно изгражда нисковъглероден бизнес, набира скорост, след като беше изпаднала в задънена улица по време на пандемичните години.

Ръстът на Exxon в производството на изкопаемите горива е в ярък контраст с европейските конкуренти. Shell и BP очакват производството да остане почти без промяна през останалата част от десетилетието, дори след скорошните съобщения за увеличаване на разходите за добив на изкопаеми горива.

Най-голямото предизвикателство за Exxon е финансирането на растежа и изплащането на рекордни суми на акционерите в момент на волатилни цени на суровините. Очакванията за цена от 100 долара за барел петрол от много банки, хедж фондове и ръководители на петролни компании не се оправдаха на фона на високите лихвени проценти и забавящото се икономическо възстановяване на Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още