IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell увеличава дивидента въпреки спада на печалбата за второто тримесечие

Базираната в Лондон компания съобщи също, че ще купи обратно акции за 3 млрд. долара през следващите три месеца и за поне 2,5 млрд. долара след това

12:13 | 27.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Печалбата за второто тримесечие на Shell се свива спрямо миналогодишните ръстове. Това обаче не попречи на петролния гигант да обещае допълнително обратно изкупуване на акции и увеличение на дивидента, съобщава Bloomberg.

Резултатите на компанията като цяло са в унисон с конкурентите в сектора като Chevron и Equinor, при които понижаващите се цени на петрола и газа свиха приходите въпреки увеличаването на производството. Shell също така отчита и влошаване на представянето на звеното си за търговия с газ, което през предходните тримесечия генерираше значителна възвръщаемост от пренос на втечнен природен газ към Европа.

Базираната в Лондон компания съобщи, че ще купи обратно акции за 3 млрд. долара през следващите три месеца и за поне 2,5 млрд. долара след това. Това е малко над обещаното вече обратно изкупуване на акции за 5 млрд. долара през второто полугодие. Shell също така увеличи дивидента, както бе обявила по-рано.

„Днес изпълняваме ангажимента си от деня на капиталовия пазар за 15% увеличение на дивидента“, коментира главният изпълнителен директор Уейл Сауан. „Продължаваме напред с нашите насоки за обратно изкупуване“, допълни той.

Коригираната нетна печалба за второто тримесечие възлиза на 5,07 млрд. долара, което понижение спрямо 9,64 млрд. долара година по-рано и е под средната оценка на анализаторите за 5,61 млрд. долара.

Новият главен изпълнителен директор продължава ангажимента на предшественика си Бен ван Бйорден за увеличение на изплащанията към акционерите, които бяха намалени в началото на пандемия от коронавирус. Сауан също така се опитва да намали и разликата в оценката с Chevron и Exxon Mobil, докато връща фокуса на компанията върху по-голямата възвръщаемост на основния бизнес с петрол и газ.

Към 12 ч. българско време акциите на компанията, търгувани на борсата в Лондон, поевтиняват с над 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още