IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Струва ли си още Big Oil?

Индустрията сега трябва да разчита повече на своята бизнес проницателност и финансова сила, а не на геополитически катаклизми

13:33 | 29.07.23 г.
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

За Big Oil второто тримесечие на годината беше първото „нормално“ тримесечие от 2021 г. насам: обикновени цени на петрола и газа, средни печалби от търговия и незабележими маржове. Всички съставки за един доста скучен – и може би разочароващ – отчетен период. И в много отношения беше така.

Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Shell Plc и TotalEnergies SE отчетоха значителен спад на печалбите на годишна база, като в няколко случая резултатите са дори по-слаби от очакванията на анализаторите. Точно защото второто тримесечие беше толкова необичайно, това е важното и дава отговор на въпрос, който тревожи много инвеститори: Може ли Big Oil да осигури прилична възвръщаемост при търгуване на петрол на 70 долара вместо на 100 долара? Предварителният отговор е "да".

Нека признаем: индустрията няма много приятели. В ерата на климатичната криза бизнесът с фосилни горива трябва да обсипе акционерите с пари чрез дивиденти и програми за обратно изкупуване за милиарди долари, за да задържи инвеститорите.

През последните две години Exxon и неговите партньори успяха да изплатят големи суми на акционерите, особено чрез закупуване на акции, благодарение на неочакваната печалба заради войната в Украйна. Този попътен вятър обаче отслабва.

Индустрията сега трябва да разчита повече на своята бизнес проницателност и финансова сила, а не на геополитически катаклизми: разумно инвестиране, поддържане на разходите под контрол, стриктно управление на активите и демонстриране на способност за поемане на дълг, за да се изглади цикълът.

За съжаление на Big Oil, инвеститорите имат много малко вяра в преценката на индустрията и има основателна причина – възвръщаемостта на вложения капитал беше доста ниска през по-голямата част от първото десетилетие на този век.

Все пак резултатите от второто тримесечие предполагат, че може би акционерите трябва да имат повече вяра - може би. Четирите големи петролни компании отчетоха кумулативна коригирана нетна печалба от 23,7 млрд. долара между април и юни, спад в сравнение с 50,2 млрд. долара преди година. Въпреки спада на рентабилността с повече от 50%, Exxon, Chevron, Shell и Total все още успяват да върнат много пари на инвеститорите и показват, че ще могат да поддържат своите програми за обратно изкупуване през останалата част от годината.

Средно индустрията отчита двуцифрена възвръщаемост на средния вложен капитал, или RoACE. Дотук добре. И много по-добре, отколкото през 2007-2008 г., когато цените на петрола скочиха доста над настоящите нива, но показателят ROоACE беше по-нисък.

Капиталовите разходи изглеждат добре контролирани, положително прекъсване на предишната традиция на взривяване на бюджети. Дори Shell, най-разточителната сред големите петролни компании, обяви малко по-ниска цел за разходите за годината. Нейният нов главен изпълнителен директор прекара по-голямата част от конферентния си разговор с инвеститори да подчертава неговия дисциплиниран подход към изполването на капитал. За компания, която в миналото инвестира огромни средства в нерентабилни вятърни и слънчеви проекти, това е глътка свеж въздух.

Оперативно компаниите управляваха своите активи така добре, както можеше да се очаква. Беше ли перфектно - не, но при експлоатацията на десетки съоръжения, пълни със запалими изкопаеми горива, спиранията през тримесечието, независимо дали са планирани, или не, не са прекалени.

Въпреки това тримесечието показа, че акционерите имат прекомерни изисквания към петролните компании. Въпреки че плаща добре на инвеститорите през последната година и половина, енергетиката се търгува при най-ниската оценка на съотношението цена/печалба от всички сектори в индекса S&P 500, според данни, събрани от Bloomberg.

Скучното второ тримесечие разкрива, че Big Oil може да осигури силна възвръщаемост на слабите пазари на петрол и газ. С баланси в много по-добра форма след 18 месеца на високи цени и изключителни маржове за търговия и рафиниране има място за поемане на дълг, особено що се отнася до Exxon и Chevron.

Периодът от април до юни също показва, че Уолстрийт ще реагира на скучните тримесечни резултати с голяма прозявка. Big Oil е преживял тест; близките приятели ще се придържат към сектора, но това е всичко, на което може да се надява.

Още новини можете да четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 29.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още